facebook

Депутати від БПП підтримали надання дозволу на видобуток надр фірмі екс-регіонала Злочевського

Члени екологічної комісії від партії «Блок Петра Порошенка» Володимир Магаль та її голова Андрій Левкович підтримали погодження надання дозволу на видобування нафти і газу ТОВ «ПАРІ», яка належить екс-міністру екології часів Януковича Миколі Злочевському.

На засіданні комісії з питань екології і раціонального природокористування проект рішення обласної ради “Про погодження надання товариству з обмеженою відповідальністю “ПАРІ” у користування ділянки надр Чемигівської площі на Яремчанщині.

Представник Яремчанщини, депутат облради від партії «ВОЛЯ» Андрій Марійчин нагадав, що на сесії облради 10 березня були присутні понад 40 учасників АТО з Яремчанщини, які вимагали не допустити до надр екс-регіонала Злочевського, який є бенефіціарним власником компанії.

«У нас є витяги з реєстрів, які доводять, що кінцевим бенефіціарним власником є Злочевський. Не треба прикриватись відомими у світі прізвищами Байденом і Кваснєвським, вони є лише членами Ради директорів – дорадчого органу!» – каже Марійчин

Він додав, що ця фірма не зверталась в Яремчанську міську раду за будь-якими погодженнями, не обговорювала питання з громадою.

«Яремчанщина – перлина Карпат, туристичний край, я хочу зрозуміти які політичні сили в облраді хочуть перетворити Яремчанщину у промислову зону. Громада категорично проти цього. Ця фірма хоче отримати дозвіл на ділянку у 100 га, яка на 98% покрита лісом, в той час як атовці не можуть отримати землі», – наголосив Марійчин.

Представник «ПАРІ» Василь Вітенко запевнив, що компанія виконує всі передбачені законом норми, немає претензій від жодних служб.

«Давайте власників фірми окремо винесем. Ми платим за надра, ПДВ, на прибуток – все платиться, нема заборгованості. Ця площа на яку ми претендуєм – на території Микуличина і Татарарова, був укладений договір про соціально-економічну співпрацю. Ми вже на перспективу профінансували Татарову 700 тис грн на вуличне освітлення», – зазначив Вітенко.

Читайте також:  Вакарчук прийняв рішення про участь в президентських виборах і невдовзі публічно заявить про це – ЗМІ

«Договори про соціально-економічний розвиток – фількіна грамота, голова селища не зобов’язаний до глибини розбиратись хто стоїть за цієї фірмою, звичайно, що він дбає за те, щоб зайшов інвестор, але вивчивши це питання, думка змінюється», – відповів Марійчин.

На захист надр Яремчанщини проти фірми екс-регіонала стали учасники АТО, представник Татарова Липко Ігор, депутат Яремчанської міськради від партії «ВОЛЯ» Петро Куртяк.

В результаті дискусії, з 6 присутніх членів комісії, Левкович і Магаль підтримали дане питання, 4 депутатів утримались. Вирішальне слово – за сесією облради 30 червня.

В 2011 році Міністерство охорони навколишнього середовища видало «Парі» спеціальний дозвіл на видобуток природного газу на Пилипівському родовищі. В 2016 році САП звернулося до суду з позовом про визнання недійсною ліцензії через порушення процедури її надання – фірма не отримала необхідне погодження на роботи на родовищі від Івано-Франкіської обласної ради.

САП в суді заявила, що подала позов після отримання від Держгеонадр листа про відсутність підстав для анулювання спецдозволу «Парі».

Але ВАСУ вирішив, що САП пропустила піврічний термін для подачі адмінпозовів, бо ще в січні минулого року отримав від облради підтвердження про відсутність погодження ними видачі спецдозволів фірмам. А в суд позов потрапив через декілька днів після закінчення терміну. Саме цей факт закінчення позивної давнини застосували і суди попередніх інстанцій для відхилення позову САП.

Власником «Парі» є екс-міністр охорони навколишнього середовища Микола Злочевський.

Раніше САП програла першу та апеляційну інстанції щодо анулювання ще чотирьох спецдозволів, які були видані «Парі» та ще двом фірмам Злочевського – ТОВ «Техноресурс» та ТОВ «Надрагаз». Причина та сама – САП пропустив піврічний термін подачі адмінпозовів.

Читайте також:  На Прикарпатті померла дитина

Рішення ВАСУ щодо цих спецдозволів в судовому реєстрі поки що відсутнє.

Нагадаємо, раніше Генеральна прокуратура звинувачувала Злочевського в незаконному збагаченні. На початку року компанія «Burisma» повідомила про закриття всіх кримінальних справ проти Групи та її президента Злочевського. В компанії пояснили, що «це результат взаємної багатомісячної роботи двох команд – Генеральної прокуратури та Burisma Group». За даними компанії, в результаті перевірки її роботи було доплачено 180 млн грн. податкових платежів.

Також стало відомо, що минулого року «Парі» поставляло природній газ на «Пісківський завод скловиробів» (Київська область), столичному «Спортивно-оздоровчому комплексу «Монітор», який більш відомий як елітний фітнес-клуб «5-й елемент», та для «Міжнародної тенісної академії» у Пущі-Водиці у Києві. Ці підприємства контролюються президентом Петром Порошенко та його бізнес-партнерами – першим заступником Секретаря СНБО Олегом Гладковським та першим заступником парламентської фракції БПП Ігорем Кононенком.

На початку червня в Монако прошов енергетичний форум, який організувала компанія «Burisma». На форум прибув віце-прем’єр Володимир Кістіон, заступник міністра енергетики Наталія Бойко та народний депутат (БПП) Ніна Южаніна. Остання у відповідь на критику про етичність спільних заходів з міністром біглого Віктора Януковича відповіла, що не впізнала Злочевського. Участь української делегації в Монако висвітлювали лише українські телеканали «NewOne», «112» та «5 канал». Директором останнього (ТРК «Експрес-Інформ») раніше була Южаніна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.