facebook

Іспит на права складатимуть по-новому

Наступного тижня запускають змінену систему складання іспитів для отримання водійських посвідчень

Головний сервісний центр МВС анонсував, що найближчими днями буде запроваджено нові екзаменаційні білети з Правил дорожнього руху.

За словами керівника цього центру Владислава Криклія, нещодавно очолювана ним установа вперше в Україні провела громадське онлайн-обговорення екзаменаційних запитань з Правил дорожнього руху в білетах, за якими складатимуть іспити для отримання посвідчення водія, інформує Експрес. У ньому взяло участь понад 10 тисяч громадян.

“Активне громадське обговорення справді було, – підтверджує  голова громадської спілки “За безпеку пішоходів!”



 Віктор Козоріз.
 – Багато водіїв та активістів, зокрема й ми, долучилися до дискусії. Була можливість сказати, що, до прикладу, таке-то запитання недоречне, а таке – сформульоване некоректно”.

У підсумку, за даними МВС, тестовою версією білетів з ПДР скористалися 111 899 разів. До питань внесено понад 800 поправок.

“Наша мета полягала у тому, щоб детально проаналізувати всі пропозиції та зауваження до екзаменаційних запитань, вилучити логічні помилки, двозначність у варіантах відповідей та невідповідності”, – пояснює Владислав Криклій.

Окрім того, до кінця року запланували запровадження посиленого контролю над процесом складання іспитів.

“Ми  обов’язково запустимо фіксацію на камери як теоретичної, так і практичної частини екзаменів на отримання посвідчень водія”, – каже Криклій.

“У нас дуже багато порушень Правил дорожнього руху, чимало аварій стається саме через незнання правил. Статистика сумна. Нещодавно у МОЗ повідомили, що в Україні найвища в Європі смертність на дорогах. Так, за даними департаменту медичної допомоги МОЗ, з 2011-го по 2016 рік у країні зареєстровано близько 170 тисяч ДТП з потерпілими, у них загинули 26,5 тисячі осіб і 209 тисяч були травмовані. Тобто йдеться про понад 5 тисяч (!) загиблих на рік. Виходить, люди склали іспит на права, а коли сідали за кермо – скоювали ДТП… Зрозуміло, що назріла необхідність перегляду системи підготовки водіїв”, – зазначив Козоріз.

Суть запропованих новацій: питання в білетах на іспит актуалізували, виправивши відповідно до сучасного законодавства. Більше уваги приділили практичним навичкам, котрі знадобляться майбутнім водіям. Крім того, запитання згрупували відповідно до категорій водійського посвідчення. Водіям легкових автомобілів уже не доведеться відповідати на запитання, пов’язані з водінням автобусів чи вантажівок. Натомість у білети додали запитання про оформлення аварій, юридичну відповідальність водіїв, штрафи. У підсумку учасники екзаменів отримають 20 запитань, які комп’ютер добере в довільному порядку. Досі їх змінювали вручну.

Читайте також:  Співачки з гурту «НеАнгели»: спокуслива фотосесія для «ХХL»(фотофакт)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.