facebook

На Львівщині вже 31 людина занедужала на хворобу Лайма: що це за недуг

Це дані лише за п’ять місяців. Кількість недужих на хворобу Лайма буде значно більшою, бо дані за червень ще не підбито. За попередніми даними, лише у Львові виявили понад 20 хворих, а є вони і у районах області.

Як повідомила «Львівській газеті» завідувач лабораторії відділу особливо небезпечних інфекцій ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксана Семенишин, серед хворих є і львів’яни, і мешканців області. Не обійшла ця недуга і дітей. Скажімо, у травні хворобу Лайма було діагностовано у двох дітей віком до 17 років.

Одних пацієнтів кліщ вкусив під час прогулянок парком, на відпочинку в лісі, горах. Є й такі, які відпочивали на природі у Чернівцях, Харкові, Тернопільській області, а кліща на тілі побачили, коли вже повернулися на Львівщину.

Хвороба Лайма – це інфекційне захворювання, яке має хронічний або гострий перебіг і може уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви. Торік на цю недугу у нас захворіло 150 осіб.

Якщо після прогулянки чи відпочинку на природі ви помітили на тілі кліща, не панікуйте, але його слід якомога швидше видалити. Ризик зараження на хворобу Лайма залежить від тривалості присмоктування. Якщо комаха була на тілі менше ніж добу, ймовірність інфікування доволі мала, проте після третьої доби наближається до 100%.

Людині, яка виявила кліща, найкраще навідатися до найближчого травмпункту. Якщо такої можливості нема, видаліть кліща самостійно, але так, щоб він виліз повністю: розхитуйте кліща пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, і повільно видаляйте разом із хоботком.

Після видалення кліща місце укусу обробіть йодом, спиртом, горілкою. А видаленого кліща лікарі радять не викидати, а помістити на вологу марлю, покласти у банку, щільно закрити і віднести в лабораторію на дослідження.

Читайте також:  “Став ангелятком наш любий синочок, наш Сашунічка”: після важкої боротьби з хворобою помер 5-річний хлопчик

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.