facebook

Дiдiвщина в Івано-Франківській школі: чому старшокласники лyпцюють сироту, а їм за це нічого немає

Днями в мережі з’явилось відео пoбиття школяра однієї із франківських шкіл. Його на своїй сторінці у Фейсбук завантажив франківець, юрист Oleg Veremiyenko.

За його словами, інцидент трапився в школі №13, а пострaждалий хлопчик є сиротою, в якого з рідних тільки сестра.

“Пoбиття сироти старшокласником, на прохання іншого старшокласника ЗОШ №13 Івано-Франківська. Цікаво поспілкуватись із режисером і продюсером цього фільму”, – написав чоловік.

На записі видно, як восьмикласника Юрка притисли до стіни, один із підлітків завдає йому yдaри у живіт, а другий кричить: “Ну, Макаре, давай!”.

Під час пoбиття повз підлітків проходить доросла жінка, ймовірно вчитель, але вона навіть не намагається цьому завадити.

Юрист також додає, що жoрcтoкi пoбиття молодших дітей і дітей-сиріт старшокласниками в ЗОШ №13 Івано-Франківська є регулярними.

“Це відео передали мені школярі ЗОШ №13. Директорка Драпак категорично заперечує існування цієї проблеми”, – каже чоловік.

“Старшокласники регулярно били цього хлопчика, зокрема по дорозі до школи, знімали це на відео і викладали в соцмережу “ВКонтакте”. Юра – сирота, живе зі старшою сестрою. За нього і заступитися нікому”, – зазначає франківець.

Адвокат повідомив, що Юрія били регулярно. А одного з учнів, який заступився за школяра, заманили в засаду й так само пoбили.

Працівники ювенальної превенції розпочали перевірку інциденту. Наразі встановлені усі учасники події, розповіла начальник сектору ювенальної превенції УПД ГУНП в області Алла Бойчук.

“З опікуном потeрпілого проведено бесіду та роз’яснене їх право на звернення до поліції із відповідною заявою для притягнення винних та їх батьків до відповідальності. Також з’ясовано, що подія мала місце в квітні поточного року”, – повідомила Алла Бойчук.

Читайте також:  Одесити зустріли Порошенка криками "Вбивця" і "Слава Україні"

За її словами, опікун хлопчика, його сестра, до дітей претензій немає, каже, що в ситуації розібралися самі без втручання поліції.

“Одночасно заявила про намір звернутися до поліції із заявою відносно особи, яка розмістила відео в соціальній мережі”, – каже правоохоронець.

Головний освітянин міста Ігор Смаль каже, що на інцидент вже звернули увагу.

“Ця проблема є на постійному контролі департаменту, – каже Ігор Смаль. – Я вже маю пояснювальну записку від директора школи. Є інформація про авторів та режисерів того відео, яке зараз гуляє в мережі. Можу сказати, що всі причетні до цього інциденту належать до соціально-проблемних дітей і до них завжди була підвищена увага, але, на жаль, не завжди можна проконтролювати те, чим займаються діти в позаурочний час”.

За словами Ігоря Смаля, він не знімає відповідальності за те, що сталося із керівництва школи та вчителів.

“Це означає прокол, в лапках, у виховній роботі і не зовсім належним чином виконується саме ця частина, – говорить очільник міської освіти. – У школі працює адвокат, який представляє сиріт. Проте, на жаль, з перших хвилин спілкування у нього із директором школи не склалося. Наразі маємо там певний інцидент”.

Ігор Смаль каже, що “якісь адміністративні кроки робляться”. Проте, які саме, не уточнив.

“Зараз керівник нашої психологічної служби тримає це питання на контролі. Також директор отримала завдання знайти всіх учасників інциденту і взяти в них пояснення”, – наголошує Ігор Смаль.

Директор Департаменту освіти та науки зауважує, що наразі немає можливості слідкувати за кожним проблемним підлітком.

“Не вистачить ні часу, ні ресурсів, але ми будемо намагатися робити все для того, щоб подібні речі не траплялися”, – каже Ігор Смаль.

Читайте також:  Українське підприємство постачатиме ракети для польських МіГ-29

А тим часом один із фігурантів скандалу вже отримав атестат про середню освіту і першого вересня до школи вже не повернеться.

Опікуни Юрія планують звернутися до правоохоронців, мовляв, вони не дозволяли адвокату оприлюднювати відео пoбиття в інтернеті.

А тим часом у школі працює поліція. У відомстві кажуть, що вже виявлені усі учасники цькування Юрія, які після завершення всебічного вивчення понесуть справедливі покарання.

Ростислав Ковтун


Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.