facebook

Шоколадний Робін Гуд: прикарпатець, який 10 років грабував банки, жив бідно, а награбоване віддавав нужденним. ВІДЕО

Правоохоронці не могли спіймати уродженця Калуша Владислава Іваницького 10 років. І лише цього тижня Україну сколихнула новина – “шоколадного грабіжника” затримали, просто в його будинку, де він спокійно жив усі ці роки і не ховався.

У банки чоловік з’являвся серед білого дня – у капелюсі, влітку в панамі, взимку в шапці. Обов’язково – в окулярах, непримітному одязі. Приходив як звичайний клієнт.

Він витягував пістолет і ввічливо просив віддати гроші, а потім зникав, залишаючи касирам солодощі як компенсацію за стрес.

“Звичайно, я шкодую, що моя діяльність приносила збитковий стрес для працівників банків. Шоколад, як пишуть психологи, знімає стрес”, – пояснив свої вчинки грабіжник у суді.

Сам Владислав шоколад не їсть. Любить перлову кашу і домашні огірки, які вирощує на городі у селі Котлярці на Житомирщині, у якому жив останні роки, йдеться у сюжеті Надзвичайних новин.

Він крав мільйони і повертався сюди, знімав свої капелюхи і окуляри, ні від кого їх не ховав і не ховався сам.

Натхнення грабувати, зі слів чоловіка, прийшло спонтанно.

“Працював один, планував, це не були великі заходи з планування, була попередня розвідка. Він обирав відділення, які не охоронялися”, – говорить Андрій Крищенко, керівник ГУ НП Києва.


За останні 10 років на слід “душевного злочинця” не вийшов ніхто з правоохоронців.

Щоразу він просто розчинявся у натовпі, йшов на метро, сідав у маршрутку і їхав у Котлярку. З портфелем, у якому були від 200 тисяч гривень до 20 тисяч доларів.

За 10 років з банків чоловік виніс понад 10 мільйонів гривень. Для нього це – “волонтерство”.

“Ви почали займатися волонтерством у 2014 році, а я почав робити те саме у 2007, тільки не тринджу про це по телевізору”, – сказав грабіжник в суді.

Його шукали з 2007 року, у 2013 за його голову давали 50 тисяч гривень, цього року ціна зросла удвічі.

Читайте також:  Вдарив та заклеїв рот скотчем: під Дніпром вчитель зґвалтував ученицю 7 класу

Чоловіку приписують 14 пограбувань, але він ображається, мовляв, недооцінили, бо обікрав понад три десятки банківських відділень.

“Одні банки завищували суму, яку я виніс, а інші знижували. Приблизно мільйонів 5-6”, – каже Владислав Іваницький.

Отримане “шоколадне” прізвисько йому не подобається. Він каже, що є Робіном Гудом XXI століття: грабував багатих, аби допомогти нужденним.

“Десь в якомусь місці є забагато, а в іншому не вистачало, то я в тому, де забагато, забирав і віддавав туди, де не вистачало”.

“Основну частину, яку він отримав від даних діянь, він пожертвував нужденним”, – зазначає адвокат “шоколадного грабіжника”.

Журналісти розшукали родину, де за грабіжника моляться і називають героєм. Ці люди живуть по сусідству з ним, і колись на цю родину звалилося горе.

Галина Дорощук радіє, що її чоловік живий і стоїть поруч, а кілька років тому його мало не здолав рак.

“У нього була онкологія, і вони нам допомогли, гроші дали. Спочатку тисячу на обстеження, потім 5 тисяч. Ми переживаємо, він дуже добрий, чесний, хороший хлопець. Просто життя у нас таке тяжке зараз, з кожною людиною таке може статися”, – говорить Галина Дорощук.

Затриманням шоковане все село, люди не вірять, що їхній скромний односелець міг роками грабувати банки.

“Чи його примусили, чи заставили. Я в це не вірю. Хто що просив – усім допомагав, усім робив добре”, – говорить мешканка села.

Про “роботу” чоловіка не знала і його дружина Олена.

Владислав з родини художників, за професією музикант. Раніше займався рекламою і поліграфією. Останні два роки чоловік своїми руками робив ремонт вдома.

“Дуже педантичний, у нього все було чітко і рівно”, – розповідає дружина.

Увесь маскувальний реквізит, капелюшки і окуляри підозрюваний зберігав на видному місці на саморобному стелажі, а пістолет лежав у майстерні.

Читайте також:  На Прикарпатті прогнозують сухе і тепле літо з найвищим класом пожежної небезпеки

“Шоколадний Робін Гуд” зізнався у скоєному, йому загрожує 12 років тюрми.

“Вони можуть тимчасово обмежити мою п’яту точку у пересуванні з пункту А в пункт Б, але я не думаю, що я від цього буду у тюрмі страждати”, – каже Іваницький.

Односельці затриманого вимагають для нього волі.

“Навіть убивають людей, і їх не саджають, а це за що, за те, що він допомагав людям?” “Таку людину треба виправдати”, “Простих людей не грабував, а банки – вони нас більше грабують”, – говорять сусіди.

Зараз люди чекають на наступне засідання суду, а якщо вирок буде не на користь Ярослава, обіцяють бунтувати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.