facebook

Розібрали дах, піднімають поверх: ДАБІ зупинило незаконну реконструкцію готелю “Дністер” в Івано-Франківську (фото)

Управління з питань держархбудконтролю (ДАБІ) скасувало дозвіл на проведення робіт у будівлі готелю “Дністер”. Акт складено за відхилення від робочого проекту.

На розібраний дах і дивні будівельні роботи з використанням арматури у пам’ятці архітектури, готелі “Дністер”, поскаржилися франківці, пише Репортер. З двору можна побачити, що на будівлі справді зняли дах, встановили опалубку та піднімають колони.

Відомий франківський готельєр Мирослав Бойко, який від літа минулого року провадить реставрацію найдавнішого готелю міста на вулиці Січових Стрільців, 12, пояснити, що будується, і показати документи відмовився.

Щоб розпочати ремонтні чи реставраційні роботи на пам’ятці, необхідно погодити реставраційне завдання на розробку проектних документів. Підписи на документах мали би поставити головний архітектор міста та відділи охорони культурної спадщини – ОДА та міської архітектури. І в ОДА, і в Департаменті архітектури та містобудування кажуть, що погоджували лише реставрацію фасадів. Як повідомив головний архітектор Франківська Дмитро Нижник, у реставраційному завданні йшлося лише про реставрацію і відновлення, фарбування елементів фасадів та відновлення вітрин. “Більше жодної проектної документації в Департаменті немає”, – стверджує Нижник.

“З дворового боку виглядає, що наче йдуть роботи з надмуровування ще одного поверху”, – коментує начальник відділу охорони культурної спадщини міста Володимир Ідак. Він повідомив, що від франківців є тривожні сигнали, які можуть свідчити, що там робиться щось понад погоджене.

Проект реставрації фасадів готелю “Дністер” на замовлення фірми “Надія” у 2016 році розробило франківське архітектурне бюро Миколи Василинюка. Проект передбачав заміну та наповнення віконниць, заміну штукатурки та пристосування частини першого поверху під рецепцію. “Проект для даху ми не розробляли”, – повідомив Василинюк



.

Архітектор-реставратор, який раніше очолював міський відділ з охорони культурної спадщини і консультував Василинюка в цьому проекті, Ігор Панчишин пригадує, що це мав бути покроковий, один із небагатьох в місті повноцінних реставраційних проектів. Він передбачав три етапи. Перший – фасади. Другий етап – відновлення вежі на даху. – внутрішні роботи.

За час роботи Панчишина далі першого етапу не просунулися.

Тоді, пригадує Панчишин, просто обговорювали ідею зробити мансардний поверх і наголошували на тому, щоби не змінювати силует даху. Мови про проект не було.

Хід реконструкції “Дністра” контролює управління з питань держархбудконтролю. За словами т.в.о. начальника управління в Івано-Франківську Олега Семківа, обласне ДАБІ вже скасувало дозвіл на проведення робіт у будівлі готелю “Дністер”. Власнику надіслали лист із вимогою припинити будівельні роботи.

“Є висновок обласного управління, що дозвільні документи скасовані. Роботи на об’єкті припинені. Також нашими інспекторами складено акт про те, що знятий дах. Усе зафіксовано. Знятий дах і підмурівка по боках будинку не були передбачені проектом. Тому акт с кладено за відхилення від робочого проекту”, – зазначив Семків.

За порушення відповідатиме власник, заплатить штраф – 75 тис. грн.

Рішення ДАБІ означає, пояснив Володимир Ідак, що замовник повинен виготовити чи скоригувати проектну документацію відповідно до того, що він реально зробив. А потім він має погодити ті документи або довести будівлю до первісного вигляду.

“Скоріш за все, замовник буде звертатися до Департаменту архітектури з реставраційним завданням, щоб йому погодили те, що він хоче, – реконструкцію даху з надбудовою поверху. А там вже будемо приймати рішення”, – каже Ідак.

На даний час, як з’ясував КУРС, роботи на розібраному даху будівлі пам’ятки тривають.

Читайте також:  У понеділок Франківськ отримає апарат ШВЛ і 300 експрес-тестів

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.