facebook

Абітурієнтам. Як подати електронну заяву на вступ до вузу

11 липня стартувала вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Цього року абітурієнти не будуть стояти в довгих чергах, щоб подати документи. Замість цього вони будуть відсилати свої заяви через Інтернет, сидячи вдома.

“Інфоресурс” розробив покрокову інструкцію для абітурієнтів, щоб з подачею заяв не виникло проблем.

Реєстрація буде проходити на сайті, який стане активним в день початку прийому документів – 11 липня.

Для початку потрібно зареєструватися в системі. Для цього абітурієнтів просять спочатку ознайомиться з законодавчо-нормативними документами. Після цього у вікні “Заповнити анкету вступника” потрібно натиснути “Реєстрація для переходу на сторінку” Анкета вступника “.

Після цього на екрані висвітиться вікно, в якому за відомостями потрібно буде заповнити всі поля: логін, адресу електронної пошти, номер сертифікату ЗНО, його пін і рік отримання (якщо у Вас декілька сертифікатів, вводити потрібно дані останнього), серія, номер і середній бал атестата, а також прикріпити скановану копію доповнення до атестату.

Далі важливо ознайомитися з Умовами прийому, вимогами до подачі електронних заяв та інформацією, що стосується згоди на обробку персональних даних. Потім у відповідному квадратику поставити позначку про ознайомлення і натиснути “Далі”.

Дуже важливо правильно ввести бал атестата. Змінити його абітурієнт вже не зможе. При цьому, якщо у вузі виявлять невідповідність, можуть відмовити в участі в конкурсному відборі.

В системі “Подача заяв в електронній формі” буде створено особистий “Кабінет надходить”. У разі успішної реєстрації на екрані вискочить повідомлення, де буде вказано обраний абітурієнтом логін, а також наданий пароль для входу в особистий кабінет. Повідомлення з логіном і паролем також прийде на електронну пошту. Після цього кожен абітурієнт зможе заходити в свій особистий кабінет в будь-який зручний для нього час. Кнопка “Вхід” знаходиться в правому верхньому кутку головної сторінки. Після натискання цієї кнопки відкриється вікно, де потрібно буде ввести логін і пароль, після чого натиснути “Далі”.

Читайте також:  В Україні стартує реєстрація на ЗНО. Основні нюанси для абітурієнтів

На головній сторінці, поруч з кнопкою “Вхід” є кнопка “Забув пароль”. Щоб поміняти забутий пароль, у вікні, потрібно ввести логін, дані сертифікату ЗНО і символи з малюнка, який знаходиться нижче і натиснути кнопку “Далі”. На екрані з’явиться повідомлення про зміни пароля, а новий пароль буде відправлений на електронну пошту, вказану при реєстрації. Якщо після цього ви все одно не можете увійти в особистий кабінет – після введення логіна і пароля завантажується головна сторінка – потрібно повністю очистити історію і кеш браузера або поміняти браузер.

Якщо всі дії зроблені правильно, відкривається вікно “електронного кабінету вступника” з інформацією про атестат та сертифікат ЗНО. Тут потрібно в обов’язковому порядку заповнити поля, що містять особисту інформацію: номери мобільного та стаціонарного телефонів. Стать, громадянство, дата народження заповнюються автоматично на основі даних атестата та сертифіката ЗНО 2016 і не змінюються. Без наявності цих даних абітурієнт не зможе подавати заяви до вузів.

З цього кабінету абітурієнти подаватимуть заяви на вступ, а також переглядати їх поточний стан.

Для подачі заяви до вузу потрібно натиснути на посилання “Подати заяву”, після чого на екрані з’явиться відповідна форма. Вибрати вуз можна двома способами: по розташуванню вузу і за обраною спеціальністю. Для цього потрібно поставити відповідну позначку у вікні.

Якщо ви знаєте, в який вуз хочете подавати документи, шукати його потрібно “По розташуванню”. У формі пошуку потрібно вказати область, населений пункт, вищий навчальний заклад, спеціальність, факультет, спеціалізацію (якщо подібна є), пріоритетність, якщо вступу буде за рахунок державного бюджету, встановити позначення, якщо навчання буде контрактним, а також про потребу в гуртожитку і про ознайомлення з правилами вступу до вузу.

Читайте також:  Вступна кампанія в Україні стартує 1 серпня

Якщо ви ще не вибрали конкретного вузу, виберіть пошук “За фахом”. У формі пошуку необхідно вибрати: спеціальність, населений пункт, вуз, факультет, спеціалізацію (якщо така є) і далі все, як в пошуку по місцю розташування.

Всі поля будь-який з обох форм повинні бути заповнені, в іншому випадку подати заяву буде неможливо. В “активних” полях абітурієнтам потрібно обов’язково вибрати один із запропонованих варіантів. Якщо є поля, в яких дані відсутні, значить при виборі варіантів вище вони втратили свою актуальність і заповнювати їх не потрібно.

Після виконання всіх вищесказаних дій потрібно натиснути “Подати заяву”, після чого його буде додано до списку подаються заяв.

Будь-яка заява можна скасувати, поки воно не оброблено навчальним закладом. Для цього потрібно натиснути кнопку “Скасувати”, і у заяви з’явиться відповідний статус.

Після подачі заяви абітурієнтам залишається тільки чекати повідомлення про результати розгляду заяви у виші. Залежно від стану розгляду, змінюються статуси заяви:
– Зареєстровано в ЕДЕБО – підтвердження факту подання електронної заяви до вузу
– Потребує уточнення вступників – заява прийнята до розгляду, але деякі дані вимагають уточнення. Вуз повинен невідкладно надіслати абітурієнтові список даних, які потребують уточнення та в який спосіб їх можна подати.
– Зареєстровано в вузі – заяви прийнято на розгляд, заведено особову справу вступника з персональним номером та вирішується питання допуску учасника до конкурсного відбору.
– Допущено до конкурсу – абітурієнт допущений до участі в конкурсному відборі.
– Відмовлено вузом – абітурієнта не допущено до участі у конкурсному відборі на підставі рішення приймальної комісії, вуз також повинен пояснити причину відмови.

– Скасовано надходять або вузом – заява скасовано надходять до того, як його розглянули в вузі, або його анульовано вузом з обов’язковим роз’ясненням причин. Заява в такому випадку вважається неподаною.
– Рекомендовано до зарахування – інформація про проходження вступником конкурсного відбору на навчання за рахунок державного бюджету до 5 серпня 2016 р або за рахунок юридичних або фізичних осіб. В цьому випадку надходить за рахунок державного бюджету повинен виконати всі вимоги Умов Прийому на 2016 р
– Виключений зі списку рекомендованих – вступник втратив право бути зарахованим до вузу через невиконання Умов прийому або їх порушення, зарахування в інший вуз і т.д. Причина виключення обов’язково вказується.
– Включено до наказу – наказом про зарахування на навчання вступника зараховано до вищого навчального закладу.

Читайте також:  На Калущині священика підозрюють у купівлі квартир та елітного авта за гроші парафіян. ВІДЕО

Заява, подана в паперовому вигляді в особистому кабінеті спочатку відображається під статусом “Зареєстровано у ВНЗ”.

Варто нагадати, що системою “Подача заяв в електронній формі” можуть скористатися тільки вступники, які мають сертифікат ЗНО 2016 р і атестат про повну загальну середню освіту, які хочуть вступити на денну форму навчання на ступені молодшого бакалавра і бакалавра (магістр і спеціаліст медичного, фармацевтичного або ветеринарного напрямів). Кожен може подати 15 заяв на п’ять різних спеціальностей.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.