facebook

Особливості нового призову. Інтерв’ю з Юлієм Мамчуром

Юлій Мамчур, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки й оборони, відповів на 5 питань про призов.

1607641




Матеріал розміщено у №14 журналу Корреспондент від 10 квітня 2015 року.

1. З чим пов’язаний відкат від контрактної армії до системи строкової служби?

– Через постійну загрозу континентальної війни з боку Російської Федерації українським Військово-повітряним силам необхідний кадровий резерв. Тому нам потрібно максимально швидко набрати певну кількість людей, які після проходження військової підготовки могли б стати придатною заміною нинішнім ЗСУ. Потрібні люди військових спеціальностей. Єдиний вихід зробити все швидко і якісно – відновити призов.
2. Чи похована остаточно ідея повністю контрактної армії, до якої Україна йшла багато років?

– Ні, контрактна армія залишається в пріоритеті. В українських ЗСУ є ще дуже великий відсоток контрактників, але розголошувати, скільки саме, я не можу, тому що ця інформація не для широкого використання. Більшість контрактних частин перебували в Криму, і вони перекинуті звідти. Зараз всі вони облаштовуються на півдні нашої країни.

3. Чим відрізнятиметься підготовка солдат строкової служби від попередніх років, коли вони в лося в казармі грали і автомата майже не торкалися?

– Ну це ви Радянську армію згадали. Тепер підготовка коригуватиметься залежно від військової потреби. Але готувати нових військових фахівців будуть професійні кадровики. Та й нинішні українські солдати, які пройшли АТО, вже не дозволять собі займатися будівництвом чиїхось дач.

4. Які будуть основні параметри призову – вік призовників, термін служби, право на відстрочку?

– Особливих змін не буде. Призовуть на строкову службу чоловіків від 20 до 27 років. Після проходження медкомісії солдатів розподілятимуть по частинах. Термін служби подовжений. Тепер ті, у кого є вища освіта, служитимуть один рік, а у кого немає диплома – півтора року. Такі зміни знову-таки пояснюються особливим становищем, в якому перебуває Україна.

Читайте також:  Львівські лікарі повернули до життя чоловіка, у якого була клінічна смерть

5. Чи будуть строковиків відправляти воювати в зону АТО?

– Це вже залежить від них. Строковики примусово в АТО не будуть скеровані. Після завершення служби вони зможуть самі вибрати – або ж демобілізуватися, або підписати контракт і вирушити в АТО, вже знаючи що до чого [у військовій справі].

***

Цей матеріал опубліковано в №14 журналу Корреспондент від 10 квітня 2015 року. Передрук публікацій журналу Корреспондент в повному обсязі заборонено. З правилами використання матеріалів журналу Корреспондент, опублікованих на сайті Корреспондент.net, можна ознайомитися тут.

Шукайте деталі в групі Facebook