facebook

Розмір компенсації, яку роботодавець повинен виплатити, погашаючи старі борги із зарплати, істотно збільшився (таблиця)

Щоб з’ясувати розмір відшкодування, необхідно знати індекси інфляції, підраховані щомісяця Державною службою статистики, пише видання «Факты и комментарии»

Зарплатна заборгованість в країні продовжує збільшуватися – разом з цінами, які за рік, за даними Державної служби статистики, зросли на 15,6 відсотка. Саме тому ми щомісяця нагадуємо, що, відповідно до нашого законодавства, з боргами по зарплаті роботодавець зобов’язаний виплатити і компенсацію за час затримки.

Не помітити зростання цін складно, за рік подорожчало майже все – продукти, одяг, взуття, паливо, різноманітні послуги і «комуналка».

Найбільше піднялися тарифи на гарячу воду, опалення (на 88,9 %) та електроенергію (на 63 %). Помітно зросла вартість холодної води (на 40 %), водовідведення (на 31,8 %), а також послуг з утримання будинків і прибудинкових територій (на 39,9 %).

З продуктів найбільш помітно подорожчали цукор (на 40 %), фрукти (на 29 %), вершкове масло (на 27,1 %), молоко (на 26,9 %). Піднялися також ціни на алкоголь і тютюн (на 27,4 %).

Ось і виходить, що людина, яка отримує сьогодні борг із зарплати, який їй повинні були виплатити ще рік тому, може купити на цю суму на чверть менше молочних продуктів, на третину менше фруктів і майже в два рази менше цукру. Саме тому ще в 2001 році був прийнятий Закон «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати».

Розмір компенсації залежить від інфляції, індекс якої Державна служба статистики підраховує щомісяця. І ми теж щомісяця розповідаємо, як змінилися показники інфляції, що враховуються при визначенні відшкодування, щоб люди змогли з’ясувати, яку компенсацію їм повинен виплатити роботодавець (див. Таблицю).

Читайте також:  Дешевше купити нову машину ніж штраф за “бляху” заплатити! А ви вже в курсі про ці суми?

Визначити розмір відшкодування просто: суму боргу із зарплати за кожен місяць слід помножити на індекс цього місяця. Наш традиційний приклад – компенсація зарплати в розмірі 3 тисяч гривень, яку людині нарахували в січні і лютому 2012 року.

Припустимо, цей борг виплачують в липні 2017 року. Почнемо з того, що відшкодування нараховується на зарплату, з якої вже відняли податки і збори. У січні і лютому 2012-го людина повинна була заплатити: єдиний внесок на соціальне страхування в розмірі 3,6 % і 15-відсотковий прибутковий податок. Таким чином, при «брудній» зарплаті в 3 тисячі гривень вона отримувала на руки близько 2 тисяч 458 гривень. Виходячи з цієї суми і розраховується відшкодування.

Визначимо компенсацію за січень 2012 року:

2458 гривень х 117,3 % (приріст індексу інфляції, розрахований для січня 2012 року) = 2883 гривні 23 копійки.

Компенсація за лютий 2012 року складе:

2458 гривень х 116,8 % (приріст індексу інфляції, розрахований для лютого 2012 року) = 2870 гривень 94 копійки.

Отже, працівникові разом з боргом за два місяці в липні 2017 року мають виплатити і компенсацію за ці місяці:

2883 гривні 23 копійки + 2870 гривень 94 копійки = 5754 гривні 17 копійок.

Як бачите, борг за два місяці в даному випадку (4 тисячі 916 гривень) виявився навіть менше від відшкодування. Тому працівникові вигідно змусити свого роботодавця виплатити належну за законом суму компенсації при затримці зарплати.

Також важливо пам’ятати, що відшкодування нараховується на зарплату, яку затримали щонайменше на місяць. Тобто затримка виплат на пару тижнів не компенсується.



Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.