facebook

Результати перевірки бензину А-95 вітчизняного виробництва

Зараз ситуація з пальним в Україні виглядає таким чином, що 80% всього пального, що реалізується на АЗС – це імпорт, і лише 20% – вітчизняного виробництва.

Виробляються ці 20% двома нафтопереробними заводами – Кременчуцьким і Шебелинським. Обидва виробники заявляють, що якість вітчизняного палива відповідає всім встановленим стандартам і вимогам, і нічим не поступається імпортним аналогам.

Щоб з’ясувати реальні характеристики цього пального, фахівці Інституту споживчих експертиз провели порівняльний тест на визначення потужності, крутного моменту і головне, економічності.

У дослідженні брали участь три зразка бензину А -95 – два імпортних (виробництва білоруського Мозирського НПЗ і литовського Орлен) і один вітчизняний – Шебелинський). Перші давно зарекомендували себе на нашому ринку, а ось шебелинське пальне – відносний новачок.

Не так давно на підприємстві була проведена глибока модернізація, в результаті чого стали випускати продукцію стандарту Євро 5.

Випробування були проведені на дуже точному динамометричним стенді Dynapack, що сертифікований провідними міжнародними органами. На цьому агрегаті можна модулювати реальні умови руху – починаючи від навантаження на ходову частину і закінчуючи набігаючим потоком повітря, швидкість якого змінюється зі зміною швидкості на спідометрі автомобіля.

Експерти заміряли крутний момент на всіх зразках бензину, потужність і за допомогою витратоміра визначили витрата палива і економічність.

В цілому, було зроблено кілька десятків циклів вимірів. Заміри робилися в режимі «траси», тобто на вищій передачі в діапазоні швидкостей від 80 до 100 км /год. Цей алгоритм дозволяє виключити похибки, обумовлені манерою водіння та різницею в процесі перемикання передач.

Результати випробування дали відповідь на питання, яке турбує багатьох українських автомобілістів – чи може вітчизняне пальне гідно конкурувати з імпортними аналогами? Судячи з результатів тесту, український бензин практично не поступається своїм закордонним аналогам.

Читайте також:  Протести шахтарів: чому це важливо для України

Крутний момент і потужність на всіх зразках палив виявилися ідентичними. Що ж стосується витрати палива, то наше пальне показало результат 5.7 л / 100 км, «білоруси» – аналогічно, «литовці» – трохи нижче – 5.5 л / 100 км. Відповідно, тестова Шкода Фабія на повному баку Шебелинського А – 95 змогла проїхати 790 кілометрів, а на «литовському» – 818. Якщо врахувати рівні показники по екологічним параметрам – відмінний результат!

Знову ж таки, треба враховувати, що українське пальне значно дешевше закордонних візаві через вартість виробництва, відсутність розмитнення і короткої логістики. Тест підтвердив якість нашого пального, що доводять і наміри лідерів паливного ринку України продавати його в своїх мережах. І це дуже добре – адже пальне подешевшає, країна заощадить валюту, а завод отримає можливість продовжувати модернізацію і розширення.



Олександр Бабенко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.