facebook

Солодка небезпека. Чи варто купувати ранні кавуни в Івано-Франківську

В Івано-Франківську на ринках та в супермаркетах вже більше місяця торгують кавунами, містяни масово купують цю довгоочікувану ягоду, не думаючи про наслідки. Чи безпечно та коли рекомендовано купувати ранні кавуни дізнавались журналісти.

Правовий лікар ветмедицини Івано-Франківської міської державної лабораторії ветсанекспертизи держспоживслужби України Марія Герус



 розповіла, що перед тим, як помістити на прилавок, кавуни перевіряють. До лабораторії їх завозять великими партіями, у середньому — від 20 до 25 тонн. Кавуни розфасовують і паралельно аналізують кожен з них на вміст нітратів. На всі партії видають експертний висновок. Якщо висновку немає або він негативний, то адміністрація ринку немає права надати такому суб’єктові господарювання місце для торгівлі.

Станом на сьогодні, вміст нітратів у кавунах, які привозять до Івано-Франківська, не перевищує 15 мг/кг. А в останніх досліджених зразках він не перевищує навіть 10 мг/кг. Загалом, допустимий рівень нітратів у кавунах повинен бути до 60 мг/кг. Отже, на ринках Івано-Франківська кавуни не є шкідливими і їх уже можна купувати. Однак, це не стосується “стихійних ринків”. Кавуни там продають без експертного висновку, така купівля — це ймовірна загроза для здоров’я. Проте, Марія Герус каже, що часто підприємці купують перевірені кавуни на ринку, а пізніше продають їх уже на так званому “стихійному”. Тому перед купівлею кавуна, необхідно попросити у продавця експертний висновок “на наявність нітратів”. Якщо такого висновку на продукцію немає, то купувати його небезпечно.

Лікар ветмедицини Марія Герус розповідає, що часто покупці звертаються до лабораторії, щоб перевірити куплений ними кавун на вміст нітратів, і їм не відмовляють. Така послуга є безкоштовною і кожен бажаючий може принести кавун для аналізу. Щодо отруєнь, то повідомлень про них поки що до лабораторії не надходило. Однак, це пов’язано не з тим, що отруєнь немає, а з тим, що люди не звертаються за медичною допомогою, а займаються самолікуванням.

Читайте також:  Бійці АТО показали у Івано-Франківську свої творчі роботи. (ФОТО)

Медик наголошує, що для того, щоб уникнути отруєння, окрім експертного висновку, покупець повинен звернути увагу на зовнішній вигляд кавуна: на ньому не має бути жодних вм’ятин, тріщин чи ознак захворювань. При покупці не потрібно просити відрізати шматок, щоб упевнитися в стиглості ягоди, адже це призведе до того, що всередину кавуна потраплять бактерії та мікроби. Також, у жодному разі не варто купувати розрізані кавуни, оскільки протягом декількох годин вони можуть зіпсуватись і тоді отруєння не уникнути.

“Краще купити маленький, але ні в якому разі не розрізаний”, — наголосила лікар.

Таким, розрізаним, кавуном отруїлась журналістка МІСТА. Саме це спонукало нас дізнатись правду про ранні кавуни. Журналістка звернулась одразу до лікаря, він не надав точного висновку, чи причиною отруєння був саме кавун, однак, дівчині стало погано вже через 2 години після вживання цієї ягоди. Кавун журналістка придбала в супермаркеті “Барбарис”. Оскільки чек не зберегла, то не вимагала жодної компенсації, а тільки поцікавилась щодо постачальника та перевірки ягід. Адміністратор супермаркету запевнила, що така скарга надійшла до них вперше. Кавуни до магазину постачає підприємець, який продає кавуни з Херсону на ринку в Івано-Франківську, і він отримав позитивний експертний висновок від лабораторії. Отже, причина отруєння саме в тому, що кавун був розрізаним, або ж його неправильно зберігали.

Журналістка вирішила не з’ясовувати правду, оскільки гострого отруєння не було. Але в таку ситуацію може потрапити кожен і наслідки можуть бути гірші. Тому варто дослухатись до порад медиків і бути обережним при покупці кавунів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.