facebook

Трудова міграція: зміна вектору

Росія разом із Польщею залишається країною, яку найчастіше відвідують наші співвітчизник. Там працює до 40% усіх трудових мігрантів з України, причому кожен п’ятий — без будь-яких правових підстав.

Останнє дослідження трудової міграції показало, що типовий портрет мігранта, який шукає роботу в РФ, — це чоловік, переважно з глибокої провінції (понад 60%), зайнятий важкою фізичною працею, який часто працює нелегально (понад 20%) і виїжджає на заробітки на кілька місяців. Найчастіше це житель однієї із західних областей (понад 70%). Утім, експерти банківського сектора зазначають, що нинішнього року лише 20–25% грошових переказів із РФ, через платіжні системи та картки, спрямовуються в західні області України і це обумовлено тим, що з Західної України, в Росію їде більше нелегальних мігрантів, які бояться «світити» свої заробітки і в основному возять кошти готівкою.

Проте, як показали дослідження, що міграція в Росію менш вигідна, ніж міграція в ЄС, до того ж умови праці українців у РФ помітно гірше, ніж у Євросоюзі. Спрямованість значної частини трудової міграції в Росію в період формування потоків заробітчанства була обумовлена відсутністю мовного бар’єру, безвізовим режимом, наявністю у багатьох громадян України родичів і знайомих в РФ.

Перші мігранти в країни ЄС по суті їхали на свій страх і ризик і не рідкістю було переночувати під мостом або на вокзальній лавці. Тепер же існують громадські організації українців у країнах-реципієнтах, що полегшує можливості здійснення поїздки, пошуку роботи, адаптації в приймаючій країні. Тому все більшу роль при виборі країни праці для працівників відіграє економічна вигода від міграції. А вона все частіше спрямовує трудові поїздки з України саме до Євросоюзу. Погіршення відносин між Україною і Росією тільки посилить цей процес.

Читайте також:  Та, що важила 900 грамів: у Facebook відбулася зворушлива зустріч лікаря і колишньої пацієнти через 23 роки

 

За матеріалами:

http://www.mukachevo.net/ua/news/view/20863

http://zik.ua/tag/rosiya_migranty

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook