facebook

“Били, імітували розстріл, засовували…”: Відомий український політик розповів про знущання над сином. Таке важко пережити

Чому не потрібно вести переговори із президентом РФ Володимиром Путіним, що президент України Петро Порошенко мав зробити в перші дні війни на Донбасі, чому Київ найближчим часом не отримає зброї від США, розповів у авторській програмі Олесі Бацман “Бацман LIVE” на каналі NewsOne міністр оборони України (2005–2007), колишній народний депутат Анатолій Гриценко, передає Корупція.Інфо

Мені пропонували обміняти сина на кількох російських офіцерів. Але я сказав “ні”

– В інтерв’ю Дмитру Гордону екс-глава СБУ Валентин Наливайченко розповів: “Ми віддали полковника ГРУ Росії, надзвичайно небезпечного офіцера, заради порятунку життя автомайданівців (серед яких був і Олексій Гриценко), заради того, щоб звільнити їх із полону, фактично з в’язниці ФСБ, організованої на території Криму”. Ви вдячні Наливайченку за те, що він урятував вашого сина?

– Я про це дізнався тільки зараз. Я нагадаю, це був березень 2014 року, і тоді Олексій (старший син) як координатор “Автомайдану” з кількома своїми соратниками поїхали до Криму, коли вже захоплювали військові частини, щоб доставити генератори, теплий одяг, ліки. Тобто абсолютно мирна справа на своїй території. І ось дзвінок приблизно о 23.00: “Ми в Сімферополі, нас переслідують на джипах, стріляють”. І все. Зник зв’язок. Більше ніж тиждень – жодної інформації. Це було відразу після Майдану. Ви думаєте, хтось подзвонив із тих, із ким ми стояли день і ніч на Майдані? Аваков, чи Яценюк, чи Наливайченко? Ніхто. Тому, хто звільнив, я не знаю.

Нам дзвонили різні люди, включно з тими, хто відрекомендовувася ясновидцями. Одні кажуть, він живий, інші, що його вже поховано, і ось там могила… Це тіпало всю сім’ю… А потім уранці подзвонив син і сказав: “Ми зараз на Чонгарі, нас звільнили”. Він сам не знав – і я не знаю, хто і як саме це зробив. Але потім ми дізналися, що він був у Севастополі, на території російської військової частини, його постійно допитували, били, імітували розстріл, засовували пістолет у рот. Вони хотіли, щоб він сказав, що його батько під якісь американські гроші… Ось ці всі маразми, що дядечко Сем усе це організував… Зрозуміло, він цього не сказав.

Читайте також:  Одіозний Василь Скрипничук написав заяву про складення депутатських повноважень

– Що ви робили протягом цього тижня?

– Я продовжував бути депутатом, тому що в той час парламент працював практично в цілодобовому режимі, я не міг кинути свого робочого місця. Молився, сподівався, що ця ситуація якось розрулиться.

– Ви дзвонили Авакову, Яценюку, Наливайченку?

 

– Я не дзвонив. Якби я був на їхньому місці, я б сам подзвонив.

– Можливо, вони просто не знали?

– Ні, вони знали, бо це публічно було зроблено, і цим займалися навіть міжнародні організації, які захищають права викрадених людей. Вони з Лондона приїздили сюди, намагалися допомогти, а своя влада мовчала… Я скажу, що були тоді пропозиції (не буду казати, від кого вони надходили) обміняти мого сина на кількох російських офіцерів. На що я сказав “ні”. Це було боляче, повірте.

– Ви просто як Сталін…

– Я не Сталін, я Анатолій Гриценко. Олексій – мирна людина з мирною місією на нашій території, а ті офіцери, яких затримали на Херсонщині, несли смерть. Вони підривали тоді газопроводи, електромережі й інші речі… І тому йти на такий крок, дискредитувати… Я думаю, це була така спецоперація: показати, що Гриценко заради свого сина готовий продати все що завгодно. Я навіть Олексію про це не говорив. Можливо, він зараз уперше про це почує.

– Це ж ваша дитина. Ви взагалі спали після того, як сказали “ні”?

– Я не буду розповідати, яким був внутрішній настрій. Звичайно, було важко, і особливо жіночій частини нашої сім’ї.

– Я думаю, вони не підтримали вас у цьому рішенні.

– Насправді внутрішньо підтримали.

– Видання “ГОРДОН” публікувало головні листи зі зламаної пошти помічника Путіна Владислава Суркова. В одному із цих листів була таблиця з інформацією про олігархів, які фінансують українські партії. Там було написано, що за вами стоїть Льовочкін.

Читайте також:  Доступні ліки: які препарати безкоштовні, а за які треба доплачувати

– Більше ніхто?

– Ви бачили ці листи?

– Ні.

– За вами справді стоїть Льовочкін?

– Коли ми йшли на останні парламентські вибори, ми абсолютно чітко (і цей стандарт, до речі, було поставлено 2009 року) сказали, хто фінансує нашу виборчу кампанію. І це було на сайті, оновлювали практично в режимі онлайн. Я тоді казав і зараз можу повторити: це наші члени партії та ті люди, які були в нашому списку. Прізвища? Будь ласка. Макул, Ландяк, Заборило, Пукшин та інші.

Але я хочу сказати ще одну річ. Я сказав абсолютно публічно та підтверджую: жодної копійки від олігархів ми не взяли, жодного представника від олігархів у нашому списку не було.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.