facebook

На Прикарпатті замість будинків зводять королівські палаци (фото)

Їм мало землі – вони забирають собі і повітря. Кілька поверхів зверху і без жодних документів. Така практика в Україні зовсім не дивина.

Забудовники масово перевищують поверховість споруд і при цьому всі відповідні структури закривають на це очі.

Приміром на Прикарпатті у тихому селищі Старий Лисець розташований «скромний» житловий будинок, який нагадує розкішний палац із вежами та флюгерами на п’ять поверхів.

Будинок зведений з нетрадиційним для сільської місцевості ансамблем фасадних композицій і прийомів у стилі барокко. Архітектура у цьому стилі відрізняється пишнотою і помпезністю.

Через дорожнечу будівництва і обробки такі будинки зустрічаються досить рідко. До речі, закон дозволяє фізичним особам споруджувати будинки не вищі чотирьох поверхів, але порушити ці норми – не проблема. Не дивно, адже стягнені штрафи викликають хіба що посмішку.

Наприклад, штраф за порушення норм будівельних робіт у приватному секторі становить до 10 мінімальних окладів, тобто близько 10-15 тис. грн.

До того ж, до 2008 року підставою для отримання технічних умов підключення новобудов до міських мереж було рішення міськради про видачу дозволу на виготовлення проектної документації. Сьогодні такою підставою є видача Управлінням містобудівних умов і обмежень на забудову земельної ділянки. Це єдиний документ, який видає міська влада.

Раніше кожен будинок приймала в експлуатацію комісія, до якої входили пожежники, представники санітарної станції, водоканалу, архітектурного управління, тепломережі, електромережі та інших служб.

Згідно з нинішнім законодавством, органи місцевого самоврядування не несуть жодної відповідальності за введення об’єкта в експлуатацію. Забудовник заповнює декларацію й відсилає її в інспекцію архітектурно-будівельного контролю, — зареєстрований лист і є дозволом.

Таким чином, держава самоусунулася від участі в будівельному процесі.

Читайте також:  Хто переміг на виборах міських, селищних та сільських ОТГ на Прикарпатті? ПОВНИЙ СПИСОК



Шукайте деталі в групі Facebook