facebook

Житель Івано-Франківщини тривалий час “вербував” прикарпатців в рабство у Великобританії

Колись він був на «заробітках» і хотів показати іншим, яке життя в туманному Альбіоні. Прикарпатець вже декілька років пропонував українцям свої візові послуги для виїзду у Велику Британію та Литву. Для декого ці послуги закінчилися не дуже добре.

Днями правоохоронці України, Литви та Польщі ліквідували канал торгівлі людьми з України до Великої Британії. Головним фігурантом злочинної групи був якраз житель Прикарпаття. Правоохоронці затримали його «на гарячому», коли він їхав до Литви влаштовувати на безкоштовну роботу декількох співвітчизників.

9 людей було в Литві — п’ятьох він віз з собою, двоє вже працювало за харчі на фермі більше місяця і двоє чекали в квартирі ніби-то на переїзд в Англію. Ще невідомо, чи всі вони будуть визнавати себе потерпілими. Принаймні, ці двоє, яких змушували до безкоштовної роботи, вважають себе потерпілими, — зазначив начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП в Івано-Франківській області Юрій Довган.


Як розповіли МІСТУ правоохоронці, цей чоловік досить відомий серед «візових агентів».  До того ж, його послугами користувалися не лише українці.

Українці легально перетинали кордон з Польщею, а потім іноземні спільники вручали їм паспорти громадян ЄС, де обличчя на фото було дуже схоже на їхнє. Інколи, перукарі допомагали «довершити образ».

Він допомагав людям візу відкрити, доставити людей за кордоном.  А «затягував» багатьох тим, що якщо хтось немає одразу потрібної суми, а називав він суму близько 4 тисячі доларів, то чоловік дозволяв з майбутнього виробітку віддати кошти. Обіцяв, що людина впродовж деякого часу буде віддавати частину коштів із зарплати і частину залишатиме собі.

Багатьом людям підходили такі умови. Та проблема полягала в тому, що вже за кордоном умови дещо змінювалися  — у людей забирали документи, обмежували свободу пересування, вибір роботи, з зарплати залишали мізерну суму для проживання, а майже всі гроші чоловік забирав. Так було до того часу, поки не людина не віддала всю суму. Таким чином, учасники злочинної групи втягували українців у боргову кабалу. А тим, хто не хотів добровільно віддавати майже всю зарплату, погрожували.

Людей залякували депортацією, а українці  боялися звертатися в британську поліцію, бо хотіли допомогти своїм сім’ям.

Хтось витримував такі умови, хтось переховувався,  а дехто повертався на Україну. Натомість, людей, які одразу  платили чоловіку всю суму, на території Британії відпускали без проблем.

Читайте також:  В Івано-Франківську узбек жорстоко побив голову Всеукраїнського братства ОУН-УПА

Зазвичай, усіх потерпілих використовували для роботи на фермерських господарствах та у якості будівельників, різноробочих, хатніх робітниць, офіціантів, тощо. Оперативники поліції встановили, що за такою схемою зловмисники переправили за кордон більше 30 українців.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.