facebook

В Івано-Франківську відзначили Міжнародний день догляду за слухом

Вчора, 3 березня у приміщенні залу засідань Вченої Ради Івано-Франківського Національного Медичного Університету відбулось офіційне відкриття Міжнародного Дня Догляду за Слухом, що проводиться з ініціативи Всесвітньої Організації Здоров”я (ВОЗ).

1285281176_6046



У відкритті взяли участь ректор Івано-Франківського Національного Медичного Університету Микола Рожко, перший проректор Івано-Франківського Національного Медичного Університету Ганна Ерстенюк, головний позаштатний отоларинголога МОЗ України Василь Попович, керівник Навчально-практичного Центру Слуху ІФНМУ Роман Фіщук, керівник з розвитку компанії Cochlear AG в Центрально-Східній Європі Яна Фрей, голова обласної організації Українське Товариство Глухих (УТОГ) Марія Пашник.

Під час відкриття ректор ІФНМУ Микола Михайлович Рожко відзначив, що на сьогодні надзвичайно важливо підтримувати ініціативи, з якими виступають молоді працівники університету.

«Ми підтримуємо цікаві ініціативи від молодих працівників університету, особливо, коли це стосується розвитку міжнародних партнерств, – зазначає ректор ІФНМУ Микола Рожко, – Роман навчався в Лондоні і привіз з-за кордону хороші знання і досвід, які варто імплементувати в нашій країні», – наголосив Микола Рожко.

Перший проректор Ганна Михайлівна Ерстенюк підкреслила актуальність теми та необхідність інформування населення щодо даної проблеми здоров”я. “Втрата слуху – це є соціальне явище, яке потребує значної уваги, оскільки з кожним днем з”являється все більше й більше людей з приглухуватістю. Колектив медичного університету готовий інвестувати свій науковий потенціал в дослідження причин появи втрати слуху та можливих варіантів вирішення даної проблеми,” – зазначає Ганна Ерстенюк.

Зі слів головного позаштатного отоларинголога МОЗ України Василя Івановича Поповича втрата слуху є дуже “дорогою” проблемою для країни. А впровадження системи раннього виявлення зможе надати зовсім іншу якість життя тим діткам, які народилися глухими.

“На жаль, сьогодні в Україні не існує державної системи скринінгу слуху новонароджених дітей. Внаслідок цього виявлення втрати слуху в дітей відбувається не на самому ранньому етапі їх життя, що веде до зниження шансів, що дитина навчиться говорити, а відповідно й нормально комунікувати з оточуючим світом,” – говорить Василь Попович.

Читайте також:  У Карпатах зняли смерч із градом: почався мало не кінець світу

Голова обласної організації Українського Товариства Глухих (УТОГ) Марія Пашник розповіла про діяльність організації в області та поділилась тими проблемами, з якими щодня зустрічаються слабочуючі або глухі люди. “Однією з основних проблем для слабочуючих людей – це є доступ до комплексної вчасної діагностики слуху. А також до слуховідновних методів лікування, зокрема, до слухових апаратів внаслідок їх дорогої вартості,” – наголосили Марія Пашник.

Керівник з розвитку компанії Cochlear AG в Центрально-Східній Європі Яна Фрей поінформувала присутніх про діяльність компанії в Україні та можливі напрямки співпраці як з фахівцями, так і з представниками громади слабочуючих людей. “Продукти нашої компанії – це сучасні медичні технології, які можуть повернути або ж покращити слух тим людям, які відповідають показанням до даних операцій. Ми готові до співпраці та будемо допомагати як в напрямку підвищення якості фахівців, так і в соціальних ініціативах громади,” – зазначила Яна Фрей.

За словами керівника Центру Слуху Романа Фіщука, метою проведення даного заходу є привернути увагу до важливості підготовки лікарів з раннього виявлення вад слуху, а також до необхідності покращення доступності життя в місті для людей з вадами слуху.

«Розуміючи важливість проблеми порушення слуху, яка щороку загострюється, необхідно дуже активно інформувати населення щодо можливих шляхів попередження приглухуватості. А також важливо підвищувати рівень освіти лікарів щодо раннього виявлення втрати слуху в новонароджених дітей».

Також в рамках відзначення Міжнародного Дня Догляду за Слухом були проведені відкриті лекції для всіх бажаючих з питань втрати слуху та можливостей лікування, мобільна клініка з скринінгу слуху, а також налаштування мовного процесора кохлеарних імплантів у дітей, які були нещодавно прооперовані. До кінця тижня школярі міста візьмуть участь в інтерактивному спілкуванні з фахівцями Центру Слуху щодо впливу гучної музики на слух та шляхів попередження втрати слуху.

Читайте також:  ДТП на Прикарпатті: водій не впоравшись з керуванням злетів у кювет та перекинувся

Шукайте деталі в групі Facebook