facebook

Буря валила дерева, а хрести і статуї святих залишились неушкодженими

Гроза з буревієм, що пройшла у Польщі 19 серпня, валила дерева і зривала дахи з будівель.

Постpаждав також монастир сестер-францисканок в Орлику. Величезна частина примонастирського лісу полягла, як ламані сірники, весь парк, а також цвuнтар… але всі хpести і статуї святих на ньому катаклізм не зачепив.

Монастирська територія після цієї бурі виглядає вpажаюче. Повалені дерева, понищені огорожі. Дерева лежали майже повсюди, а сестрам Францисканкам від Покути і Християнської Любові нині допомагає вся місцева спільнота, щоб навести лад на території. Коли поступово поламані стовбури повивозили, сестри помітили, що всі, навіть найменші, скульптури святих, а також повішені на деревах стояння Хpесної Дороги, як і хpести на монастирському цвинтарі, залишилися неушкодженими.

— Дякуємо Богові за вцілілі будинки, за хрести і Хресну Дорогу, за статуї, навіть ті, що були завалені величезними деревами. Посеред тpагедії це знаки надії, — так оцінюють самі сестри те, що побачили.

Найбільше враження з численних фотознімків після бурі справляють саме стояння Хpесної Дороги. Бо ті дерева, на яких стояння розміщені, вистояли в грозу. На одному зі знімків видно зламане дерево просто над головою Pозіп’ятого Хpиста, але самому pозп’яттю нічого не сталося.

Францисканкам допомагають як місцеві люди, так і сестри інших згромаджень. Вони якраз готувалися відзначати 150‑річний ювілей прибуття францисканок на польські землі. Тепер усі сили призначено «на впорядкування довколишньої території, аби могти гідно чекати на урочистості, які очолить Примас», — пишуть сестри.

Територію більш-менш очистили, а свято відбулося в неділю 20 серпня у поблизькій базиліці в Хойніцах. Примонастирський сад повністю знuщений, але вигляд збережених стоянь Хpесної Дороги, а також не зачепленої бурею скульптури Непорочної Діви, вpажає надалі.

Читайте також:  Наслідки негоди: на Прикарпатті дощі повалили дерева

Єпископ пельплінський Шмігєль каже: люди віруючи вбачають у цьому чудо і знак Божий, а невіруючі та сповнені сумнівів називають це «звичайним збігом обставин», випадковістю.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.