facebook

Це як змагання і боротьба: як франківців поглинає залежність від секонд-хендів

Чи не кожен з нас раніше був противником вживаних речей та вже ношеного раніше одягу. Ми хотіли одягатися тільки у магазинах чи на ринках. І тільки у нові речі.

Та з часом наші погляди змінились і тепер більша частина населення женеться за економією. І починає  саме з одягу. Журналіст WestNews поцікався, чому франківців тягне до покупки дешевих речей і чи не шкідливо носити вживаний одяг.

За статистикою приблизно 64% населення економлять на одязі та взутті. Все пов’язано, звичайно ж, з шаленим ростом цін. Не всім тепер по кишені придбати собі нове взуття більш ніж за 1000 гривень чи блузку за 500. Тому українці масово перейшли на зручний та дешевий варіант – секонд-хенд. Саме економічна криза в нашій країні додала популярності місцям з вживаними речами. Зараз це вже не «гуманітарка», де вдягаються бідняки, а цілі мережі магазинів, в яких можна одягнутися стильно та дешево.

Секрет вдалого полювання за речами


Вирушаємо поспілкуватися з любителями шопінгу у місцях з вживаними речами. Франківка Вікторія каже, що на секонд-хенді можна знайти справді якісні,а й навіть брендові речі, які купиш у кілька разів дешевше, аніж у магазинах.

«Це як змагання, як боротьба. Всі туди йдуть, щоб «відхватити» щось ексклюзивне та стильне. Хто швидше добіжить до вішалок і схопить якусь річ, той і переміг, – каже дівчина. – Зараз у магазині я можу купити джинси за 900 гривень, а на секонді схожі можна знайти навіть за 100. Якщо порахувати різницю у ціні, то виходить, що ношених штанів можу купити аж дев’ять пар. Погодьтеся, що різниця відчутна».

Звичайно, не кожен візит у «секонд» закінчується вдалою покупкою. А секрет вдалого «полювання» за речами справді такий – хто перший візьме річ, той і вихопив ласий шматок пирога.

«Одного разу мене ледь не набила дівчина через куртку, яку я взяла нібито з її купи лахів. І я не перебільшую. Дівчата наскладали гору речей на підлозі, а я підійшла і просто взяла куртку, щоб глянути на неї. І я просто не встигла зрозуміти, що сталось, коли на мене накинулась якась дівчина і вирвала ту куртку з рук. Після цього я не ходжу на секонд вранці у день завозу», – говорить франківка Оля.

У магазинах, де одяг продають на вагу, важко знайти щось справді вартісне. Треба добре поритися. Саме тоді і стаються такі випадки, що за кофту дівчата можуть «загризти» одна одну. Та багато із покупців кажуть, що хороші речі можна знайти ще й на другий-третій день після завозу. Тому, якщо ви не любите великі скупчення людей і боїтесь, що хтось вас відлупцює за якусь річ, краще утримайтесь від шопінгу у перший день завозу.

Читайте також:  Франківці можуть подавати заяву на вступ до нової поліції онлайн

А ще, щоб знаходити гарні речі, варто ходити у різні дні по різних магазинах, кажуть любителі шопінгу на секонд-хендах. Якщо будете регулярно відвідувати ці магазини, то зможете відстежити, де і у які дні оновлюється асортимент і де можна придбати кращі речі.

Смішні ціни за бренд

Зараз молоде покоління женеться за стильним одягом з Європи. Тому бренд одягу має неабияке значення для модників. Якщо ви також хочете бути стильними, то на секондах можете вдягнутись досить непогано.

Досвідчені покупці вважають, що серед вживаних речей можна знайти не лише дешеві, але й ексклюзивні речі. Важко, кажуть, зібрати якийсь цілісний образ, проте окремо речі можна познаходити дійсно хороші.

«Якщо маєш смак, то вдягнешся на секонді краще за тих, хто вдягається у дорогих магазинах. Від грошей тут зовсім нічого не залежить. Серед вживаних речей є фірмові та модні. Чесно, то секонд-хенд для багатьох уже, як залежність», – розповіла ще одна прихильниця секонд-хендів Анна.

Довгі подорожі вживаних речей

Поняття «секонд-хенд» народилося ще у старій Англії, коли королівські особи дарували свої речі як винагороду наближеним людям. У перекладі слово звучить як «друга рука». Пізніше багачі почали просто віддавати свої непотрібні речі біднякам. З часом з’явилися навіть перекупники вживаного гардеробу і так благодійність поступово почала перетворюватись на бізнес.

Зараз до України речі потрапляють переважно з Англії, Іспанії, Німеччини, Данії, Нідерландів. Частіш за все одяг віддають магазини брендового одягу. Товар, який не продали, перепродають на стоки. Саме тому не варто плутати сток і секонд-хенд. Річ не вважається ношеною, якщо на ній є етикетка.

Інший вид збору речей – від людей, які хочуть позбавитися від своїх непотрібних речей. У Європі люди віддають свої речі задарма або ж за невелику оплату. Часто люди виносять увесь непотріб просто на вулицю і там торгують чи роздають.

Читайте також:  “Давайте я його доб’ю…” Те що трапилось після ДТП шокувало всю мережу. Як таких земля носить!

«Секонд» і здоров’я

Часто людей зупиняє страх перед тим, що речі з секонд-хендів можуть зашкодити здоров’ю. Ми ж не знаємо, хто ці речі до цього носив і як вони були оброблені.

Тож як обробляють вживані речі і чи не шкодить нам ця обробка?

Фахівці переконують, що будь-який товар, навіть якщо це вживаний одяг, повинен мати відповідну документацію. Кожна країна, яка імпортує речі, видає документ про проведення дезінфекції. В одних – це сертифікати, в інших – посвідчення. Документ видають на кожну партію продукції. Тому, якщо ви хвилюєтеся за свою безпеку, то маєте право і можете ознайомитися з цими документами.

Проте ви не отримаєте жодної гарантії на те, що ці речі є цілком безпечними чи ідеально продезінфікованими. Основна небезпека в тому, що в одязі можуть зберігатися збудники різних захворювань, які викликають у людей алергію, висипи та інші недуги. За словами спеціалістів, найшвидше вразити вас може грибок. Якусь сорочку, що ви придбаєте на секонд-хенді, могла носити хвора людина. Тому збудники захворювань, бактерії можуть тривалий час протриматись у тканині.

Правильна обробка – захист для здоров’я

Сподіватися лише на дезінфекцію перед продажем вживаних речей не варто. Задля власної безпеки покупці повинні самостійно обробляти ношені раніше речі. Тільки тоді ви будете майже впевнені у тому, що не підхопите ніякої «зарази».

Фахівці кажуть, що вироби з тканини варто найперше попрати з порошком і робити це при високих температурах. Потім речі радять прасувати, бажано паровою праскою. Все тому, що при високих температурах бактерії та збудники інфекцій чи хвороб гинуть.

Що стосується взуття, то про їх обробку теж не варто забувати.  Спеціалісти радять ставити у взуття спеціальний тампон з будь-яким дезінфікуючим засобом. Потім помістити їх у поліетиленовий пакет, зав’язати і залишити на деякий час. Пізніше засіб для дезінфекції випаровується і так створюється середовище, яке вбиває усі бактерії. Будь-які засоби для дезінфекції можна придбати у спеціалізованих магазинах. Для обробки одягу найчастіше використовують формалін.

Читайте також:  У Києві від COVID-19 померла 21-річна волонтерка

Та чи купувати вживані речі – справа ваша. Більшість з нас вже й не уявляє своє життя без секонд-хендів. Якщо такий вид шопінгу вам підходить – будь ласка. Проте ніколи не забувайте про свою безпеку.

Підготувала Ольга КЛИМ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.