facebook

28 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці: дізнайтеся, що КАТЕГОРИЧНО заборонено робити в цей день і що означають сигнали вищих сил

Двадцять восьмого серпня є свято Успiння Пресвятої Богородиці, або, за народною назвою, “Перша Пречиста”. Успiння – кінець земного життя Богородиці та переселення її в життя небесне.

Після того як Ісус Христос вознісся на небо, Матір Божа лишилася під опікою апостола Івана Богослова.

Незадовго до свого успiння Божа Матір прибула до Єрусалима. Свій час вона там присвячувала невтомним молитвам. Одного разу на Голгофі до неї з’явився архангел Гавриїл і сповістив їй скоре переселення до життя небесного.

За звісткою архангела, успiння Богородиці мало статися о третій годині. Святі апостоли запалили безліч свічок і оточили урочисто прикрашену постіль, на якій лежала Мати Божа. Зненацька засяяло божественне світло і до людей зійшов сам Ісус Христос у супроводі янголів, архангелів та праведних душ. Побачивши сина, Матір Божа дуже зраділа і без жодних тiлеcних cтрaждaнь віддала свою душу.

Через три дні апостоли не знайшли в трyнi тiла Богородиці, а тільки її пoхoвaльні покривала. Це був доказ того, що Божа Мати справді вознеслася на небо.

Щодо народних традицій цього дня, то протягом осіннього періоду є три “Пречисті”, що про них у народі кажуть так: “Перша Пречиста жито засіває, друга – дощем поливає, а третя снігом покриває”. Тож в період “Першої Пречистої” відбувається озимий посів.

Від цього дня дівчата у селі вже не мають важкої роботи, кажуть: “Прийшла Перша Пречиста – дівка стає речиста” – починає багато говорити, бо нема вже що робити.

Після Успіння Пресвятої Богородиці родини, у яких були діти на порі, починали активно готуватися до весільного сезону.

В цей час починався також збір урожаю. Залишалися ще тільки “зимові” сорти яблук та деякі груш.

Читайте також:  У селі на Вінниччині влаштували випускний для єдиної учениці: зворушливе відео

Збираючи садовину, дівчата співали:

Пречиста по груші ходила, Пречиста мішок загубила, А Спас ішов, мішок знайшов.
“Спасику-батьку, Віддай мій мішочок, Не буду ходити у твій садочок”.


Народні прикмети:

Початок молодого бабиного літа.
Якщо погода молодого бабиного літа (з 28 серпня до 11 вересня) гарна, то старе бабине літо (13 – 21 вересня) буде негожим.
Яка перша Пречиста – така й осінь.
Як на Пречисту йде дощ, то осінь буде погана, дощова і холодна. І навпаки: як не буде дощу, то тепла, сухувата, без болота.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.