facebook

Сьогодні Горіховий Спас: чим особливе це свято

Третій Спас, або як його ще називають – Хлібний Спас чи Горіховий — традиційне свято, яке відзначають в Україні 29 серпня. Воно має прадавні дохристиянські корені.

До Третього Спасу як правило закінчували жнива і на це свято наші бабусі пекли пироги з борошна нового врожаю. Тому і називають цей Спас Хлібним. А інша назва — Горіховий — пов`язана з початком масового збору лісових горіхів, які на цей час саме достигають.

У давнину говорили: «Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають», тому третій Спас ще називали «Спас на полотнах», «Спас на полотні». У цей день було прийнято торгувати полотнами.

Святі письмена говорять про те, що після воскресіння Ісуса Христа один з його учнів зцілив Авгаря за допомогою Нерукотворного образу Спасителя. Пізніше цей образ викрали мусульмани і викупити його вдалося лише дев’ять століть потому візантійському імператорові Михаїлу. Він тут же перевіз його до Константинополя і на честь цієї події заснували свято.

Як і попередні два, третій Спас також проходить з обрядами і освяченнями у храмах. Віруючі вкладають в свої кошики різного виду горіхи, проте не забороняється додати яблука, мед і навіть овочі.

Жителі міст в цей день також влаштовують різноманітні веселощі. Існує думка, що на Горіховий Спас, втім, як і на Яблучний, можна освячувати нові колодязі та інші джерела з питною водою.

Особливістю цього дня і ще однією ознакою наближення осені є ластівки та журавлі. На Горіховий Спас птахи відлітають до вирію. Якщо журавлі полетіли – чекай морозів на Покрову.

Читайте також:  16-річні хлопці групою закололи ножами: з’явилися деталі кривавого нападу на табір циган у Львові (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.