facebook

Сиртакі для Путіна. Як Греція йде в обійми Росії

Греції слід ретельно подумати, чи буде Путін краще годувати їх, ніж ЄС

im578x383-tsipras-putin_cartoonmovement


Сьогодні до Москви з робочим візитом прибуває нещодавно обраний прем’єр-міністр Греції, лідер “коаліції радикальних лівих СІРІЗА” країни Алексіс Ципрас.

За два дні в Росії грецький прем’єр спланував насичену програму: зустріч з президентом Путіним, з прем’єром Медведєвим, головою Держдуми Наришкіним, ну і куди ж без духовних”скрєп” – з патріархом Кирилом. Отже – програма максимум. Світові ЗМІ перед цим візитом пишуть про те, що Греція має намір попросити у Росії економічної допомоги та інші преференції.

І що цікаво, декілька днів тому міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс вирушив до Вашингтона на зустріч з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард. Варуфакіс переконував голову фонду, що країна “виконуватиме всі зобов’язання перед кредиторами”.

Популізм не нагодує

Після останніх парламентських виборів в Греції, на яких більшість взяли ліві радикали СІРІЗА, країна потрапляла в фокус світових ЗМІ тільки в парі з темами “борги-кредити-МВФ-трійка кредиторів”. Новий уряд наобіцяв своїм виборцям, що більше не братиме кредитів у трійки кредиторів (Єврокомісія, МВФ, Європейський Центробанк), по старим буде домовлятися про реструктуризацію, а режим жорсткої економії відміняється.

Проте, коли популістська поствиборна ейфорія розчинилась, новосформованому уряду Греції довелось всерйоз займатися боргами. Самовпевнена риторика потроху змінювала тональність і грецький кабмін став більш поступливим перед кредиторами.

Після зустрічі з Лагард, глава Мінфіну країни Варуфакіс заявив, що Греція своєчасно перерахує МВФ черговий платіж у розмірі 450 млн євро. Він також пообіцяв знову допустити експертів фонду до аудиту бюджетної політики Афін.

Також Греція надала Єврокомісії новий, скоригований список реформ, для отримання чергового кредитного траншу. В програмі: підвищення рівня ПДВ, боротьба з ухиленням від сплати податків, проведення приватизації держмайна. Ці дії повинні додатково принести в бюджет країни майже 6 млрд євро. А загальна тональність документа дає зрозуміти, що його мета – змусити греків платити податки.

Така поступливість Греції не є якоюсь несподіванкою. Просто політичними обіцянками бюджет країни не наповнити, хіба що вуха виборців.

Достатньо тільки переглянути основні економічні показники країни.

Читайте також:  У Росії зафіксували незрозуміле зростання смертності

Держборг Греції в 2013 році склав близько 320 млрд євро, або 175% від ВВП, що є антирекордом в Європі (в середньому по ЄС 87,4%);

Дефіцит бюджету 23 млрд євро, або 12,7% ВВП, що знову ж таки чи не найгірший показник і далекий від стандарту ЄС – дефіцит в країнах союзу не повинен бути більше 3%;

Найбільший рівень безробіття в ЄС – 26% (на кінець 2014);

– За 7 років, від початку кризи 2008 року, ВВП Греції впав на 25%;

А вже найближчим часом (9 квітня) країна повинна виплатити 460 млн євро МВФ і ще 770 млн євро до 12 травня.

Отже, дуже довго амплуа “поганих хлопців” для кредиторів грецький уряд не протримає, нескінченні економічні дірки латати все-одно потрібно.

На поклон до Росії

Прем’єр Алексіс Ципрас не перший з нового уряду, хто станцює сиртакі в Росії. За тиждень до його  візиту, в Москві побував голова Міненерго Греції Панайотіс Лафазаніс. Він просив знижку на газ з 2016 року і ослаблення умов take-or-pay. І навіть, незважаючи на санкції, запросив російські підприємства брати участь у конкурсі на розвідку родовищ нафти і газу в Іонічному морі та на Криті.

Сам Ципрас, в нещодавньому інтерв’ю ТАСС, не забув підіграти в улюбленій і важливій для російської пропаганди темі – святкуванні 70-річчя великої антифашистської Перемоги.

“Цей ювілей має дуже важливе значення як для російського народу, так і для грецького”, – заявляв він. Також прем’єр Греції вирішив ще й приїхати на парад до Росії 9 травня, незважаючи на те, що більшість європейських лідерів відмовили Путіну.

Деталі самої ж поїздки Ципраса до Путіна ЗМІ вже розібрали на частини.

Читайте також:  Для чого рашисти збирають нові сили на території Білорусі – оцінка генерала

По-перше, знижка на газ. Про неї домовлявся ще голова міненерго Греції. Російські ЗМІ з посиланням на джерела в уряді писали, що “Газпром” готовий розглянути питання надання знижки. Проте, з певними умовами, а саме – отримання Росією активів в Греції.

Мова йде про збиткову грецьку залізницю TrainOSEOSE, аналог “Укрзалізниці”, або російської РЖД. До того ж російська залізниця (РЖД) ще раніше цікавилась придбанням грецької, а також морських портів Пірей і Салонік. А російський “Газпром” розглядали як можливий інвестор газового оператору Греції  DEPA.

По-друге, продуктові антисанкції Росії. Прийняте у відповідь на європейські санкції, продуктове ембарго особливо підкосило аграрну Грецію. Грецький імпорт в Росію в 2014 році впав на 18,8%. Країна традиційно продавала росіянам здебільшого плодоовочеву та молочну продукцію, морепродукти.

Заступник аграрного міністра Греції Панайотіс Сгурідіс направив листа Россільгоспнагляду з проханням “визначити комітети експертів, які приїдуть до Греції для інспекції підприємств… щоб вони були вже сертифіковані відповідно до вимог Росії”. А перевірки грецьких підприємств росіянами почнуться вже 20 квітня, що дозволить повернути продукти з Греції на полиці російських магазинів.

По-третє, газопровід “Турецький потік”. Цей російський “мегапроект” замінив “Південний потік”, яким Росія хотіла обійти газовою трубою Україну. І перша країна ЄС на кордоні з Туреччиною, куди добудують трубу – Греція.

Грецький уряд вже почав підігравати Росії, заявляючи, що дуже зацікавлені в цьому проекті. До того ж, 7 квітня у Будапешті відбулася зустріч глав МЗС Греції, Сербії, Македонії, Угорщини та Туреччини, на якій обговорювалася участь цих країн у проекті “Газпрому” “Турецький потік”.

Також навколо візиту Ципраса ходили чутки, що він планує випросити у Росії кредит в 3 млрд євро. У російському Мінфіні заявляли, що не отримували від Греції запитів на такий кредит. Сам Ципрас після свого обрання говорив, що не буде просити російських грошей. А за данними газети The Wall Street Journal, гроші у Росії грецький прем’єр просити не буде через слабкий фінансовий стан росіян.

Читайте також:  Годзілла отримав японське громадянство

Неслухняна донька

В ЄС таким новим друзям Греції не зовсім раді. Голова Європарламенту Мартін Шульц заявив, що Греція вимагає і отримує знаки солідарності з боку ЄС і союз теж може просити у неї дотримуватися єдиних кроків.

“Я не знаю, чи стане Росія надавати Греції фінансову допомогу і коли це може статися. Але я можу порадити Ципрас не ставити під удар єдність Євросоюзу”, – заявив Шульц.

А британська The Guardian назвала грецького прем’єра Ципраса одним з “корисних ідіотів” Володимира Путіна. Цим терміном, який часто приписують Леніну, називали прихильників Радянського Союзу на Заході.

Отже, фактично прив’язана до ЄС Греція намагається знайти собі ще одного “хазяїна” у вигляді Росії. Адже для того, щоб якось “годувати” не тільки обіцянками свій електорат і хоч щось “покращувати”, потрібні швидкі і відносно легкі гроші. Але новообраному грецькому уряду слід ретельніше думати, перед вибором “теплішого ліжка”. Бо все частіше чутно розмови та підрахунки в ЄС, що вихід Греції з Єврозони ЄС нормально переживе. А от потрібність такого “корисного ідіота” Росії ще під питанням. До того ж на нього зара немає грошей.

джерело http://espreso.tv/article/2015/04/08/syrtaki_dlya_putina_yak_hreciya_prodayetsya_rosiyi

Шукайте деталі в групі Facebook