facebook

Неспокійні Вали. У Франківську подискутували про будівництво церкви в центрі міста

У четвер, 7 вересня, в Івано-Франківську відбулася дискусія щодо будівництва церкви на Валах. Близько 20 мешканців міста (з них кілька журналістів) зібралися біля адмінбудинку на Грушевського, але потім сховалися від дощу на літньому майданчику громадського ресторану Urban Space 100.

На фото: Мар’ян Припхан, який назвався просто мешканцем міста, вважає, що кількість противників будови на Валах значно перебільшена

”Ми не проти релігії, церкви. Ми – за екологію, за свою зелену зону, зону відпочинку, – каже активістка Тетяна Гоголь. – Жодна влада не чіпала цю зону. А що буде з Палацом Потоцьких, коли там почне їхати техніка? Він розвалиться”.

За словами Тетяни Гоголь, Вали – це місце відпочинку для багатьох місцевих мешканців. Нині вони зібралися, аби обговорити непросте питання не в інтернеті, а наживо. Про те, що робитимуть далі, каже, зараз говорити не готова.

Після її виступу слово попросив Мар’ян Припхан. Чоловік назвався ”просто мешканцем міста”.

”Дуже багато людей, молоді, парафіян і ми підтримуємо будівництво церкви. За час незалежності в місті не було збудовано в центрі жодної церкви”, – заявив він.


Слова жінок, які говорили, що на Валах гуляють з дітьми, назвав брехнею. Каже, там було сміття і шприци. Також чоловік говорить, що кількість противників будівництва спеціально перебільшують, а насправді їх мало.

Далі слово взяв лікар обласної лікарні Андрій Івасів. Він розповів, що в жодному місті Європи не дозволять зводити церкву в історичному центрі. Також він сумнівається, чи потрібно в Івано-Франківську ще більше церков.

”Чому треба побудувати церкву в місці, яке предсталяє наше місто? Яке є нашим лицем?”, – говорить Івасів.

Також він заявив, що було б добре винести питання будівництва церкви на міський референдум.

Читайте також:  Калушанин пропонує громаді зібрати гроші для добудови церкви на проспекті Лесі Українки

До круглого столу представників церкви, влади, громадськості закликала і Мар’яна Вершиніна, голова ГО “Мами Прикарпаття”. На зустріч жінка принесла відповідне звернення до міського голови.

”Ми розуміємо, що це приватна ділянка. Але вона не у вакуумі знаходиться. Тому вважаємо, що тільки діалогом можна вирішити питання”, – каже Вершиніна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.