facebook

Зареєструвати дитину, одружитися або поставити на облік новий автомобіль можна буде онлайн

Україна позбавляється від черг за документами: в електронному вигляді вже доступні багато видів послуг, наприклад реєстрація бізнесу, отримання довідок та ліцензій, оформлення держдопомоги.

У Держагентстві з питань електронного урядування обіцяють, що до кінця року з’являться нові сервіси.

Як розповів “Сьогодні



” заступник голови Держагентства Вискуб Олексій, урядова програма передбачає впровадження до кінця 2018 року майже ста найбільш пріоритетних онлайн-послуг для фізосіб і бізнесу.

“Плануємо, що з жовтня цього року відкриється низка нових послуг: це реєстрація шлюбу, народження дитини, первинна постановка на облік нового автомобіля, оформлення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, отримання ліцензій на продаж aлкoгoльних та тютюнoвих виробів, видача довідок про подану декларацію та майно, видача для перевізників дозволів на перевезення, — каже Вискуб.

— Як це працює, можна зрозуміти на прикладі оформлення держдопомоги при народженні дитини. Один з батьків подає заяву, вказавши номер свідоцтва про народження дитини і номер банківської картки для перерахування грошей. Свідоцтво проходить онлайн-перевірку в е-реєстрі цивільного стану Мін’юсту, і через 2-3 дні, а не 10 днів і більше, як було, перераховується держдопомога”.

Електронне оформлення виключає як підробку документів, так і прямий контакт держслужбовця з населенням. Нині діють 30 онлайн-послуг як по всій Україні, так і у вигляді пілотних проектів.

Через інтернет можна відкрити бізнес (вже скористалися 1500 підприємців), отримати дозвіл на будівництво будівель не вище 4-х поверхів (видано 2600 дозволів), отримати ліцензії та довідки. Фізособи по всій країні можуть оформити онлайн-допомогу при народженні дитини, записатися в е-чергу на отримання внутрішнього і закордонного паспорта.

У Вінницькій, Волинській і Донецькій областях люди можуть оформити субсидії на комунальні послуги. А в Києві, Київському та Одеському регіонах можна подати онлайн документи на реєстрацію шлюбу.

Читайте також:  Як Київстар краде гроші у своїх абонентів

Вискуб визнає, що скористатися е-послугами можуть лише ті, хто вміє працювати на комп’ютері, — технічне консультування поки не передбачено.

“Відсутність консультації — серйозна перешкода, щоб е-послуги стали масовими, насамперед для одержувачів субсидій. Більшість з них — літні люди, яким складно впоратися з новинкою. Також в глибинці це складно через слабке інтернет-покриття”, — констатував експерт Валентин Землянський.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.