facebook

Великий адронний коллайдер розігнали до нових рекордів

Це велике досягнення. Такого на ВАК ще не було, розповіли в CERN.

1608474



Великий адронний коллайдер вчені вивели на максимально високу енергію розгону пучків протонів – 6,5 тераелектронвольт – вперше після модернізації, повідомив керівник прес-служби CERN Арно Марсоль, передає ТАСС.

“Це рекордно висока енергія. Для пучка протонів, що циркулює в одному напрямку, рівень в 6,5 ТеВ був досягнутий 10 квітня, а наступного дня така енергія була досягнута і для пучка, циркулюючого в протилежному напрямку. Це велике досягнення. Такого на ВАК ще не було”, – розповіли в CERN.

Мета перезапуску Великого адронного колайдера

Прискорювач, що представляє собою 27-кілометрове “кільце”, споруджене в тунелі під землею на території Швейцарії і Франції, був запущений 5 квітня після дворічної модернізації, мета якої полягала у підвищенні енергії зіткнення пучків. Якщо раніше вона становила 8 ТеВ (по 4 ТеВ на кожен пучок), то тепер – 13 ТеВ (по 6,5 ТеВ на пучок). На думку вчених, це відкриє нові можливості для досліджень.

Фізики сподіваються, що потужніші пучки дозволять отримати уявлення про нову фізику, що лежить за межами так званої Стандартної Моделі. Головним досягненням коллайдера стало відкриття бозона Хіггса – частинка, яка відповідальна за наявність у часток маси.

Читайте також:  Вчені розповіли, чим пахне смерть(відео)

Шукайте деталі в групі Facebook