facebook

УВАГА! Свині потрібно спалити… Африканська чума знову на Прикарпатті (фото)

У Городенківському районі працівники держпромспоживслужби зафіксували вірус африканської чуми на одному з приватних господарств. В 20-кілометровій зоні оголошено карантин. На виїзді з села стоять блокпости.

Вірус зафіксували в с. Топорівці Городенківського району.

Почали хворіти і гинути свині, ми відібрали матеріал, лабораторії підтвердили вірус африканської чуми. Сьогодні було проведене засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії, затверджені заходи і визначені виконавці. На в’їзді і виїзді з села стоять блокпости, – коментує начальник головного управління Держпромспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Гурський.


Як каже пан Гурський наразі встановлюють причину зараження свиней. Проте неофіційно такою називає неконтрольованість ввезення свиней до господарств.

Колись супроводжувались документами, зупиняла поліція, перевіряла вантажі, а зараз можна хоч ядерну боєголовку возити, – коментує Гурський.

І додає, що на Прикарпатті таких випадків два. У даному приватному господарстві й у індивідуальному секторі дикої фауни. У Закарпатті випадків зараження африканською чумою – 13, в Хмельницьку – 4-5, як і у Вінниці.

Гурський каже, що чуму в Городенці передбачали, адже була певна клінічна картина. Наразі перше завдання – локалізувати вірус і не дати людям вивезти заражене м’ясо за межі епідзони. Для цього ставлять пости у двох напрямках і перекопують ровами польові дороги.

Нагадаємо, що в березні від вірусу африканської чуми на Надвірнянщині загинуло 29 свиней, 45 свиней господарства локалізували.

Читайте також:  На засіданні Івано-франківського виконкому розгорівся скандал через землі для АТОшників (відео, оновлено)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.