facebook

Як вибрати вершкове масло в Україні: виробники лукавлять

Експерти радять уважно читати склад і бути обережними з ціною. В Україні подорожчає справжнє вершкове масло. Експерти прогнозують, що восени вартість пачки в 250 грамів підскочить до 45 гривень і вище, повідомляє «Сегодня».

“Ранок з Україною” розбирався, що продають українцям під виглядом популярного молочного продукту, чи варто платити великі гроші за “справжнє” масло і чим вигідні спреди.

“Стовідсоткових молочних продуктів в Україні немає”, – одразу попереджає лікар Галина Анохіна. Справа в тому, що вершковим маслом виробники називають і спреди, а іноді і маргарини – секрет в жирності продукту і дрібному шрифті на упаковці.

Як пояснюють експерти, в першу чергу, в вершковому маслі не має бути трансжирів.

“Трансжирних кислоти – це жирні кислоти, яких не існує в природі. Вони утворюються, коли з рослинних масел роблять твердий жир – маргарин”, – зазначає Анохіна.

Найнебезпечніше ці жири не на бутерброді, а в кондитерської продукції. Маргарин, в якому вміст трансжирів перевищує норму, за даними медиків, є причиною інфарктів, інсультів і атеросклерозу.

“Повинно бути не вище 8% трансжирів в маргарині. За фактом виходить, що в маргаринах ці цифри вище. Це говорить про те, що продукт не безпечний”, – застерігає експерт по продуктах харчування Ніна Кільдій.

А ось вершкове масло з позначкою “спред” – майже золота середина. “Спред – це досить непогана категорія. Він дешевше масла і при цьому не настільки небезпечний для здоров’я, як маргарин. В спредах проблем з трансжирами немає”, – зазначає Кільдій.

Справжнє чисте вершкове масло – задоволення не з дешевих. Уже зараз ціни на нього стартують від 40 гривень за пачку в 250 грамів. Довгі роки вчені вважали цей продукт шкідливими для людини.

Читайте також:  “Просто береш і робиш свою роботу”: український медик розповів про умови роботи в Італії (відео)

Лише недавно фахівці змінили своє ставлення, з’ясувавши, що вершкове масло, навпаки, корисно. Навіть авторитетний журнал Time вийшов із заголовком “Їжте масло” прямо на обкладинці:

Перевірити масло в домашніх умовах просто, запевняє киянин Віктор Шмага. Він жартує, що його сім’я – справжні “масляні” гурмани і експерти.

“Вершкове масло при хорошій заморожуванні, коли його ріжеш, обов’язково буде кришитися, а масло з додаванням жирів буде розрізатися рівно “, – розповідає Віктор. Є ще один спосіб: якщо нагріти масло, повинна з’явитися пінка і характерний білий наліт, а ось маргарин буде більше схожим на рослинне масло.

На перевірку експертів в лабораторії потрапили три пачки з написом “вершкове масло” – за 15, 28 і 39 грн. Виявилося, що два з трьох зразків містять велику кількість трансжирів і домішок, які імітують справжнє масло.

Експерти підкреслюють: якщо на упаковці значиться гідрогенізована олія або маргарин, такий продукт вживати краще не варто. Через шкідливих домішок ризик виникнення серцево-судинних захворювань зростає на 20%.

Справжнє вершкове масло вже зараз коштує не менше 40 гривень за 250 грам. Але і його медики не радять з’їдати більше, ніж 15 грамів на добу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.