facebook

Розкопки на Валах біля Палацу Потоцьких: активісти звернуться до мерії для проведення круглого столу (фото+відео)

Вчора, на Валах, розкопали пагорби для проведення водопроводу та каналізації.

Про це повідомила у групі Комуналка громадська діячка Марія Козакевич. За словами активістки, під час розкопок в ровах проглядалась стара цегла та два вікові камені, які поклали збоку, не знаючи що з ними робити.

Громадська активістка припустила, що камені можуть мати історичну цінність та їх під пагорбами може бути набагато більше. Відтак, сьогодні, 14 вересня, активісти зібрали прес-конференцію на Валах з приводу проведення тут розкопок, передає кореспондент Фіртки.

«Ввечері камені закопали, я попросила їх викопати назад. Також запросила фахівців, щоб визначити чи несуть вони історичну цінність. Позиція багатьох містян – зберегти цю зелену зону. Треба налагодити діалог з представниками майбутньої церкви і громади, щоб прийняти рішення», – розповіла під час зустрічі з ЗМІ Марія Козакевич.

Як пояснив начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак комунікації проводять до будинку садівника, який наразі знаходиться у приватній власності.

Ця ділянка не належить до території Палацу Потоцьких. За словами чиновника, будинок садівника – це житлова будівля, яку кілька років тому приватизували. Відтак, про незаконні розкопки мова не йде.

Ордер на розкопки та проведення робіт, каже Ідак, у власника є, погоджений геодезистами.

«Чому це викликало таке обурення? Тому що на моїй пам’яті не було такого розриття на Валах. Справа у тому, що Вали не мають охоронного статусу. Юридичних документів, що це є така зона, на якій заборонена та чи інша діяльність, немає. Тому ці роботи з нами не узгоджують», – зізнається чиновник.

У Франківську з цим ще непочатий край роботи.

 

«У нас в місті є брутальна традиція ігнорувати крихти того, що було колись зроблено», – каже Ідак.

Читайте також:  Аваков створив собі засекречений департамент

З огляду на форму та розмір каменів, пояснює археолог Василь Романець, вони можуть бути частинами земляного валу або бастіону з казематами, який знаходиться під руїнами кафе ”Казка”.

«Ми знаємо, що міська влада зараз бореться за те, щоб отримати Палац Потоцьких у комунальну власність. Адже це дуже перспективне культурне і мистецьке місце. Наше бачення, що і Вали, і сам Палац варто розглядати в комплексі», – зазначає Марія Козакевич.

За словами Козакевич, активісти звернуться до міського голови Івано-Франківська, щоб ініціювати проведення круглого столу з фахівцями, представниками влади та громади.

«Збереження зеленої території та історичної спадщини має бути насправді спільним інтересом усіх містян. Для усіх нас це велика відповідальність. Ми бачимо, що вже знайшли частинку Станіславської фортеці – це історичні артефакти. Щоб не зруйнувати зараз ще більшу частину, яка знаходиться під кафе «Казка» ми маємо розуміти нашу відповідальність перед нащадками та предками. Тому що у всьому світі такі речі бережуть, вивчають і пишаються ними, оскільки це туристична привабливість міста. Тому, щоб її зберегти маємо знайти спільну мову», – резюмувала активістка.

 




Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.