facebook

Скандальна ОТГ: Депутатам обласної ради не вистачило голосів для створення «заднім числом» Переріслянської ОТГ

На сесії Івано-Франківської обласної ради депутати розглянули питання про внесення змін до рішення про перспективний план формування територій громад області.

Мова йде про Дзвиняцьку та Переріслянську ОТГ.

Крім того, як зазначив голова облради, є доповнення до проекту – рішення Надвірнянської районної ради.

За словами заступника голови ОДА Богдана Кобилянського, ці громади вирішили об’єднатися добровільно.

«Дзвиняцька сільська рада після проходження процесу об’єднання подала документи у ЦВК, де призначили вибори на 29 жовтня», – каже чиновник.

Також Кобилянський додав, що Переріслянська ОТГ утворилась 26 липня. Центр громади хочуть перенести з села Тисменичани у село Перерісль.

«Подали документи, отримавши позитивний юридичний висновок. Робоча група розглянула дане питанння та було прийнято рішення звернутися до обласної ради щоб внести зміни до перспективного плану територій», – каже чиновник.

Проте депутат облради Василь Попович поцікавився, якщо уже оголошені вибори у цих громадах для чого тоді вносити зміни до перспективного плану.

Крім того, депутат облради Василь Мельничук поцікавився, що буде з іншими громадами.

Мельничук додав, що при оцінці економічної спроможності загалом, прикарпатські громади посідають останні місця.

Також депутат повідомив, що на сьогодні є судовий позов щодо Переріслянської ОТГ. Відтак запропонував внести зміни до переспективного плану лише стосовно Дзвиняцької ОТГ, оскільки щодо неї немає спірних питань.

Депутат облради Манолій Піцуряк: «Я селу віддав 32 роки свого життя. Вважаю, що люди, які йдуть на голосування мають знати всі позитиви і всі ризики. Я депутат обласної ради від Дзвиняцького округу. Я питаю думку дуже багатьох людей. Я не буду перечити проти виборів, але буду говорити про всі переваги та недоліки».

«Ми маємо просто затвердити волевиявлення громадян на даному окрузі», – додав депутат Тарас Виноградник.

Читайте також:  «Путін, прийди»: «екстрасенс», яка шукає вбивцю тернопільської випускниці, закликала до зміни меж України

На це голова облради відповів, що робитимуть це лише там, де дійсно є добвовільність об’єднання, мовляв «якби вона була, то тут не стояло б такої кількості людей з плакатами».

Представник громади зазначив, що голову ОДА ввели в оману, мовляв, «16 липня сільський голова Перерісля хотів змінити центр, а за місяць уже був висновок».

Відтак представник громади заявив, що Тисменичанська ОТГ готова йти на вибори та просить дозволити їй це.



Депутат Василь Мельничук запропонував вилучити всі матеріали пов’язані з Переріслянською ОТГ з проекту рішення.

«Подача до суду це тільки затягування часу», – каже Кобилянський.

Сільский голова села Фитьків наголосила, що коли мешканці йшли на вибори, це було цілком добровільним об’єднанням.

«Ми просимо депутатів підтримати рішення, тому що з січня місяця ми хочемо перейти на прямі відносини з держбюджетом. І прошу не говорити, що не було виборів і обговорень. Дуже дивно, що районна рада безпідставно звертається до обласної. Ми на це пішли щоб покращити умови життя у селі», – відмітила війт.

Заступник голови Надвірнянської районної ради Ігор Писклинець зауважив, що просять неприйняття рішення щодо зміни центру ОТГ.

«Не можна приймати рішення заднім числом. Це єдина громада з 5 районів, де всі громади готові йти на об’єднання. Але наші депутати брали активну участь у всіх сходах селян. Але коли ми зараз бачимо документи – ми бачимо, що вони не відповідають тим, які були на сходах. Не можемо ми приймати рішення, які потім спровокують громаду. Є звернення в суд, три сільські голови оскаржили це. Тому я прошу депутатів облради утриматись від прийняття рішення зі зміною центру», – зазначив представник Надвірнянської ОТГ.

Читайте також:  На 10 тис грн хабара затримано командира однієї з військових частин Прикарпаття (фото)

В свою чергу голова облради заявив: «Як тільки допускаєш прецедент, то з’являється бажання зробити це ще і ще. Отак твориться беззаконня. Ми повинні діяти згідно закону».

Крім того депутат Микола Палійчук запропонував провести окремі голосування щодо Переріслянської та Дзвиняцької ОТГ.

Відтак про затвердження внесення змін до перспективного плану в частині формування Дзвиняцької ОТГ підтримали 75 обранців.

При голосуванні про внесення змін до перспективного плану в частині формування Переріслянської ОТГ віддали свої голоси лише 27 обранців.

Відтак в силі залишається Тисменичанська ОТГ. А також на вибори піде Дзвиняцька.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія своєю Постановою призначила на неділю, 29 жовтня 2017 року, вибори у 202 об’єднаних територіальних громадах в усіх, без виключення, областях України.

Зокрема, в Івано-Франківській області вибори мають відбутися у 8-ми ОТГ.

Комісія оголосила початок виборчого процесу в цих громадах з 9 вересня 2017 року.

У ЦВК зазначають, що кількість громад, у яких в 2017 році вже призначені перші місцеві вибори, не є остаточною. Такі вибори можуть бути призначені до кінця поточного року на будь-яку неділю грудня крім останньої. Центральна виборча комісія продовжує очікувати надходження звернень від обласних державних адміністрацій щодо призначення перших місцевих виборів в інших громадах, які вже об’єдналися, або мають намір об’єднатися.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.