facebook

Православні церкви України готові розпочати процес об’єднання

Об’єднатися готові УПЦ Київського патріархату та автокефальна церква.
00218118_n1


Історичне об’єднання православ’я в Україні може розпочатися вже найближчим часом. Це закладе фундамент для створення єдиної помісної церкви. Йдеться про Українську автокефальну православну церкву та Українську православну церкву Київського патріархату. Очільники церков готові розпочати процес уже після Великодня.

Відомо, що центром світового православ’я є Константинополь, або – Вселенський патріархат. І нещодавно саме тут Вселенський Патріарх Варфоломій у розмові з українськими ієрархами заявив, що вірить в об’єднання української церкви в єдину помісну і навіть готовий надати їй статус автокефалії.

«Я твердо вірю, що українські церкви об’єднаються і Україна в найближчому майбутньому буде мати єдину помісну церкву», – зазначив Вселенський Патріарх Варфоломій.

«У минулому році він ще окремо підкреслив, що Вселенська Патріархія не залишає цю проблему і вважає своїм обов’язком і обов’язком всього православ’я допомогти ліквідувати негаразди в українській церкві», – уточнює релігієзнавець Олександр Саган.

Українське православ’я зараз розділене на три частини: Українська православна церква Московського патріархату, Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква. Остання є значно меншою за перші дві.

«Автокефалии» нещодавно втратили предстоятеля – помер митрополит Мефодій. І зараз церква перебуває на роздоріжжі. Однак напередодні Великодня місцеблюститель Української автокефальної православної церкви Макарій заявив, що їхня церква хоче почати процес об’єднання з УПЦ КП одразу після свят.

«Уже настав той час, щоб реально діяти. Не треба дармувати жодного дня. Треба зустрічатися, розмовляти і робити реальні кроки. Я готовий до того (об’єднання церков). Тому що розумію, що цього потребує Україна. Ой, як потребує!», – наголосив місцеблюститель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій.

«Автокефалии» навіть зняли всі дражливі умови, які обговорювали раніше. Зокрема, щодо відходу Філарета з посади глави об’єднаної церкви. Більше того, тепер УАПЦ готова до об’єднання з Київською патріархією, взагалі не претендуючи на керівні посади в УПЦ КП.

«Умови є, умови будуть виникати. Різні умови. Я не претендую і не буду претендувати на керівництво. Я готовий поступитися, готовий чимось більшим поступитися», – сказав митрополит Макарій.

На сенсаційне зізнання місцеблюстителя «автокефалів» патріарх Філарет відреагував миттєво, хоча і здивувався.

«Якщо вони серйозно хочуть об’єднуватися – давайте об’єднуватися, починати діалог, предметно говорити про об’єднання. А не просто говорити заради самого об’єднання, а об’єднання досі немає. Тому ми чекаємо їх», – наголосив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет.

Подібне злиття УАПЦ із УПЦ КП може стати грандіозним кроком до створення найбільшої церкви православного світу.

«У 2005-2007 роках, коли активно вели роботу з підготовки об’єднавчого помісного собору, однією з умов, скажімо так, початку процесу унормування життя в Україні Константинопольский Патріархат висував саме об’єднання цих церков – УАПЦ із УПЦ КП», – говорить релігієзнавець Олександр Саган.

А далі найважче – об’єднати Московський патріархат з Київським. Покійний митрополит Володимир (УПЦ МП) мріяв бачити українську церкву єдиною. Власне, це і заповідав.

«Бажання єдності завжди було присутнім у церкві. На жаль, цей процес, який започаткував митрополит Володимир, сьогодні з певних чи то об’єктивних, чи то суб’єктивних причин не йде поступом уперед», – уточнює митрополит Олександр (Драбинко), колишній секретар митрополита Київського і всієї України Володимира.

На запитання про об’єднання з УПЦ МП, Філарет сказав: «Із Московським патріархатом об’єднання буде. Тільки буде не з гори, не від ієрархії духовенства, а від народу. І цей процес уже почався. І з автокефальною церквою буде, і з Московським патріархатом буде. Треба почекати. Господь сам приведе всіх до єдності».

Читайте також:  Прикарпатець купив авто за гроші, які виносив із церков. ВІДЕО

Митрополит Онуфрій, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату, доручив розмову щодо єдиної помісної церкви в Україні митрополиту Клименту.

«Українська православна церква завжди готова о спілкування і пошуку шляхів для зцілення рани розколу. Коли ми говоримо про діалог, то цей діалог повинен впершу чергу ґрунтуватися на бажанні спілкуватися, бажанні вислухати один одного. Поступитися чимось», – каже голова синодального інформаційного відділу УПЦ МП єпископ Климент.

«Поки прірва є великою. Але віримо, що за допомогою Вселенського Патріархату вона буде подолана. Патріарх Варфоломій має великий досвід. Нещодавно Вселенська Патріархія була важливим чинником у тому, що Болгарська православна церква знову стала єдиною. Хоча там теж існувало дві гілки, які досить агресивно налаштовані одна проти одної», – зазначає релігієзнавець Олександр Саган.

Тож, можливо, вже незабаром ми побачимо воз’єднання Української автокефальної православної церкви з УПЦ КП. А далі спільними зусиллями постане в Україні єдина помісна Українська православна церква. «Господь там, де єдність. Господь там, де братерство і любов. Він сказав, що лише за тим впізнають, що ви, мої учні, якщо будете мати любов між собою», – говорить голова синодального інформаційного відділу УПЦ МП єпископ Климент.

«Я хочу нагадати, що Христос на хресті подолав гріх, гріх розділення, а своїм Воскресінням подолав смерть. Тому ця подія повинна нам нагадувати, що усі ми маємо бути єдиними. Але єдиними не під владою Москви, а єдиними у Христі. Христос нас об’єднує в одну церкву й істина нас об’єднує, а не можновладці мирські», – наголошує предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет.

«Милосердний Господь через своє Воскресіння об’єднав небо із землею. А ми, українці, й інші нації, які живуть в Україні, об’єднаємося в одну помісну православну церкву. Христос воскрес! Воістину воскрес! Радісних і веселих свят!», – сказав місцеблюститель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій.

джерело http://tsn.ua/ukrayina/grandiozna-sensaciya-dvi-ukrayinski-cerkvi-rozpochinayut-peregovori-schodo-ob-yednannya-420973.html

Читайте також:  Дві українські православні церкви вирішили об'єднатися

Шукайте деталі в групі Facebook