facebook

У Франківську побільшає тролейбусів і з’являться зупинки з Wi-Fi (ФОТО)

Нещодавно в Івано-Франківську з’явилася перша «розумнa» зупинка. Її встановили на вулиці Незалежності, біля готелю «Надія». До кінця року дві такі ж зупинки поставлять на вулиці Дністровській та одну на Січових Стрільців, біля пошти. Особливі вони тим, що матимуть електронні табло, на яких можна слідкувати за графіком руху тролейбусів та маршруток.

На Дністровській одну зупинку, навпроти продуктового ринку, вже почали встановлювати. Ще одна буде ближче до вулиці Галицької. А от на Січових Стрільців зупинка з’явиться десь за півтора-два місяці. Вона буде розділена надвоє. Автобуси, які курсуватимуть на Мазепи, зупинятимуться окремо від тих, що їхатимуть на Галицьку. Табло і саму зупинку розме­жують, тому вона буде не шестиметрова, як усі решта, а п’ятиметрова.

Начальник управління транспорту та зв’язку Івано-Франківська Олег Ганчак розповідає, що фірма «Дозор Україна», яка встановлює зупинки, наразі «підганяє її під потрібні розміри». Також працюють над корегуванням обладнання та самого табло.

«Закладні під зупинку готує фірма, а ми лише забезпечуємо бетонну заливку, – пояснює Ганчак. – Це трохи складно, глибина встановлення закладних має бути 120 см. Також виникло питання під’єднання до електромереж. Ми вже над цим працюємо і копати місце під закладні на Січових Стрільців почнемо десь через місяць».

Ще однією особливістю «розумних» зупинок є їх зовнішній вигляд. Вони скляні, ніби стильні, десь навіть європейські. Також їх обладнають відеокамерами та USB-зарядками. Крім того, там буде доступ до Wi-Fi.

Однак, є проблема з графіком руху, оскільки на електронному табло висвітлює далеко не всі маршрути. Однак цю проблему в управлінні транспорту обіцяють виправити.

«Наразі на табло відображаються лише ті маршрути, які більш-менш дотримуються графіків, – каже Олег Ганчак. – Однак тролейбуси є всі. Ми плануємо розвивати комунальний транспорт, тролейбусна мережа буде розгалужуватись. Наразі хочемо закупити 30 тролейбусів, які будуть їздити по нових маршрутах. Будуть і нові автобуси, але про це ще рано говорити. Тож рано чи пізно має закінчитись та незрозуміла ситуація, яка в нас є з перевізниками».

Читайте також:  У Франківську встановлять ще 28 нових зупинок



Цікаво, що міському бюджету ці зупинки нічого не коштували. Справа в тому, що «Дозор Україна» ще раніше виграла конкурс на встановлення GPS-трекерів у франківських маршрутках. Тоді міській раді і вдалось з ними домовитись про те, що бонусом фірма встановить ще кілька зупинок.

«Зупинка такого типу коштує приблизно 100 тис грн. Якщо ж врахувати ще все обладнання, то її вартість зросте на 25-30 %, – розповідає Олег Ганчак. – Спершу ми домовлялися про п’ять таких зупинок. Ще одну планували облаштувати на Привокзальній площі. Однак, це територія залізничного вокзалу, і вони відмовились надати дозвіл на встановлення. Тож у підсумку ми отримали лише чотири».

Якщо «розумні» зупинки запрацюють на повну потужність з усіма заявленими функціями, вони будуть не лише зручними для пасажирів, але й прикрасять місто сучасним дизайном. Та, на жаль, очікувати, що невдовзі більшість зупинок у Івано-Франківську матимуть такий вигляд, не варто, бо ж коштів на них у міському бюджеті нема.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.