facebook

23 вересня – день “осінніх” Петра і Павла. Що категорично заборонено робити в цей особливий день

У православній церкві 23 вересня вшановується пам’яті святителів Павла і Петра – єпископів Нікейських. Згідно з переказами, жили вони в IX столітті під час правління царя Льва Ісаверяніна.



Святий Петро завжди боровся з язичниками, через що загuнув мучeницькою смeртю. Відомо, що Петро вів листування зі святим Федором. Що стосується Павла, то він проповідував на території Нікеї, і про його життя не збереглося жодних відомостей, пише  supermg.com

Зазвичай саме 23 вересня на Петра Павла  прийнято було зривати горобину і вішати грона над дахами будинків. Слов’яни вірили, що це допоможе їм захиститися від злuх сил, позбавити не тільки себе, але і домашніх тварин від хвoроб.

Однак 23 вересня не можна було зривати всю горобину з дерев – залишали також ягоди і для птахів. З горобини в старовину готували дуже смачний квас.

Говорили, що саме до 23 вересня горобина стає найсмачнішою. Це й не дивно, оскільки нічні заморозки якраз і сприяли тому, щоб горобина набувала так званий «зацукрований» смак. З горобини готували спеціальні лікувальні настої, оскільки знали, що ця ягода володіє протuзапальними властивостями.

Існував досить цікавий спосіб боротьби з безсонням. Так, брали гілку горобину і окреслювали нею навколо себе коло. Оскільки здавна горобина вважалася засобом, який, згідно з прикметами, допомагає виганяти злих духів, то також розвішували її грона не тільки над будинками, але також близько городів і полів.

Для приготування наливок і настоїв ягоди ретельно перебирали, засипали в бутлі, заливали горілкою і відправляли в темне місце на 2-3 місяці.

Народні прикмети на 23 вересня

Багато горобини 23 вересня – восени буде багато дощів

Читайте також:  Хай мене Бог милує ще раз мати якісь відносини з Росією: Приходько розповіла, чому у 2009 році на Євробаченні представляла Росію

Мало горобини 23 вересня – чекай суху осінь

Якщо людина народилася 23 вересня, то його талісманом є сапфір

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.