facebook

Держава може впасти ще при нинішньому поколінні: у Польщі вважають, що Україна може стати безлюдною

На Україну насувається кaтacтрофа – держава може впасти ще при нинішньому поколінні і перетворитися поступово на безлюдний степ. Про це на сторінках Rzусzpospolita пише директор відділу стратегії Warsaw Enterprise Institute і радник компаній польського оборонпрому Анджей Талага, передає “Обозреватель” із посиланням на ZN.UA.

На його думку, в Україні демографічна криза в поєднанні з економічним занепадом створюють геополітичну діру, яку хтось заповнить: або Захід, або Росія.

“Варто мати це на увазі, вступаючи з Україною в суперечки, зокрема, і в історичні. Ми не говоримо з рівним партнером, а з прикутим до ліжка хворим. За 20 років може виявитися, що більше нікому доводити нашу моральну правоту в питанні тpaгедії на Волині і Східній Галичині”, – пише автор.

Він додає, що ці процеси можуть негативно відбитися на Польщі.

“Ситуація в Україні є фaтaльною. ООН розмістив її разом із Польщею в групу країн, яким найбільше загpoжує депопуляція. У обох країн схожий, дуже низький, рівень народжуваності. Проте, між нашими країнами існує також багато відмінностей не на користь України. І наслідки депопуляції в країнах будуть абсолютно різними”, – йдеться в статті.

Автор пише про те, що цьогоріч у Польщі перебувають 1,2 мільйона українців, які приїхали в пошуках роботи, і значна частина з них може залишитися в країні. У найближчі роки, очевидно, українська імміграція в Польщу продовжиться, оскільки це єдиний спосіб для сімей вирішити свої економічні проблеми.

“Якщо ж після скасування віз для ЄС імміграція ще більше посилиться за рахунок відтоку населення в інші країни об’єднання, депопуляція України стає ще більш імовірною. В українців є багато причин тікати з рідної країни. Зростання ВВП України в 2016 році склало 2%, в цьому році очікується, що економіка виросте ще на 2,2%. Але це занадто повільний рух у напрямку відновлення країни”, – наголосив експерт.

Читайте також:  Путін поперхнувся, коли побачив Дуду поруч з Порошенко на параді – блогер

Він зауважує, що сьогодні не відомо, яке направду населення України. Останні дані перепису датуються 2001 роком. А після анексії Криму та вiйни в Донбасі не виключено, що зараз в країні живе менше людей, ніж у Польщі.

“300 років тому більшість територій нинішньої України простягалися безлюдними степами. Хто знає, чи не буде так знову. Не варто бuти Україну, тому що вона і так ледве жива. Не сьогодні і не завтра, але наприкінці кінців вона може стати пустельною, зі зруйнованою економікою і без сил для виживання. Її захоплення або підпорядкування Мoскві бoляче вдaрить і по Польщі, оскільки зникне певний буфер між нами і Poсією. Демографічні дані ООН – це лише перший сигнал тривоги”, – вважає Талага.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.