facebook

ВАЖЛИВО! Чому хрещення відбувається саме у дитячому віці, а не в дорослому? Ви будете шоковані правдою

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.




Чому хрещення відбувається у дитячому віці, а не в дорослому? 

На це питання відповідає прес-секретар Рожищенського благочиння, священик Дмитрій Теравський.

Хрещення – це одне з семи таїнств Православної Церкви, в якому віряни при триразовому зануренні тіла у воду з призиванням імені Пресвятої Трійці – Отця і Сина і Святого Духа, вмирає для життя гріховного, і відроджується Духом Святим для Життя Вічного.

Хрещення необхідне людині для спасіння. Це нове народження для духовного життя, в якому людина може досягти Царства Небесного. А таїнством воно називається тому, що через нього таємничим, незбагненним для нас чином на особу, що приймає хрещення, діє незрима рятівна сила Божа – благодать. Дитині обов’язково присвоюється ім’я святого, який буде його ангелом – охоронцем протягом усього життя і буде постійно оберігає.

Як і інші таїнства, хрещення встановлено самим Господом Ісусом Христом. Відправляючи апостолів на євангельську проповідь Він заповів їм: «Ідіть, навчаючи всі народи, хрестячись їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа…» (Мтв. 28:19).

Звичайно маленькі діти не мають самостійної, усвідомленої віри. Але її мають батьки, які принесли своє чадо для хрещення в храм Божий. Турбота про користь дитині, в тому числі її душі, – справа батьків.
Діти повністю під їхньою опікою: мама і тато вибирають їм освіту, виховання в тому чи іншому культурному середовищі й так далі. Тобто батьки повністю відповідальні не тільки за фізичну, а й за духовну сторону життя їх чада. Вони й будуть прищеплювати своїй дитині віру в Бога з дитинства.

Читайте також:  "Теляча мова": в маршрутці Слов'янська розгорівся мовний скандал

Крім того, у дитини будуть і хресні батьки – від купелі хрещення, які ручаються за неї й зобов’язуються виховувати своїх похресників у православній вірі. Таким чином, немовлят хрестять не по їхній власній вірі, а по вірі їх батьків і хрещених, що принесли дитину. Без хрещення, без виховання в православній вірі дуже важко прищепити дитині любов до Бога. Тому хрещення маленьких дітей – це дуже логічний вчинок.

Охрестившись, людина стає членом Церкви Христової й відтепер може приступати до решти церковних таїнств, таких, як Причастя, Сповідь, Єлеоосвячення. Нехрещена дитина до таїнств приступати не може, за неї не можна подати записку за здоров’я, замовити церковний молебень, причастити й т. д. Навіщо ж позбавляти їх захисту і благодаті?

Є ще одна важлива складова. Чи може хтось дати гарантію, що дитина доживе до повноліття, щоб самій визначити своє духовне життя? Ніхто! В усі часи люди вмирають, як в старості, так і в дорослому віці, так і в дитячому. І є великий ризик померти нехрещеному. За нехрещених Церква не молиться, і таким чином позбавляється молитовної підтримки.

Безумовно, автоматично християнином дитина не стає. Автоматично взагалі не можна стати християнином: ні дитині, ні дорослому. Дитина навчається християнства після хрещення. Присвятить вона своє життя Христу або відійде від віри – залежить від того, що вона вибере, коли підросте.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.