facebook

Дев’ять прикарпатців отруїлися грибами, серед них – дворічна дитина

Цьогорічний врожай грибів не залишає байдужими любителів «тихого полювання». Затяті грибники навперебій вихваляються своїми «трофеями», дуже часто не замислюючись про власну безпеку. Так лише, минулої доби до лікарень Івано-Франківщини потрапили дев’ять мешканців області, які отруїлися грибами, повідомляють у департаменті з питань цивільного захисту населення області.

Так, у Долинську лікарню потрапив 43-річний чоловік, стан його важкий, у Верховинську – 25-річний мешканець району та дворічна дитина. Стан обох медики розцінюють як середньої важкості.

Також в Івано-Франківській обласній лікарні є двоє потерпілих внаслідок отруєння грибами – 43-річний чоловік та 36-річна жінка. Стан обох важкий. Потрапила сюди і 46-річна мешканка села Пшеничники Тисменицького району, яка наїлася неправильно приготовлених грибів. Її стан стабільний, жінка знаходиться на гемодіалізі. В дитячій обласній лікарні – 14-річний підліток.

Отруїлися грибами і двоє мешканців Галича – двоє чоловіків 56-ти та 36-ти років знаходяться реанімації.

Медики вкотре нагадують, що вживаючи гриби, слід дотримуватися кількох вкрай важливих правил. По-перше, не забувати, що гриби мають властивість накопичувати в своєму організмі різні отруйні речовини, тому їх не можна збирати у будь-якому місці. Небезпечно їсти гриби, які виросли у парках та скверах, поблизу смітників, доріг з великим рухом та уздовж залізничних трас.

По-друге, їстівні гриби трапляються у лісі, серед поля, навіть біля будинків на газонах, та щоб уникнути отруєння, варто купувати їх на стаціонарних ринках, адже там вони проходять відповідний контроль. А якщо вже вирушили до лісу, то ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте – якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати.

І в жодному разі не можна давати грибів дітям до12 років!

Читайте також:  17-річного Максима Шаповалова розшукано

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.