facebook

Земля під владою геомагнітних бур

Земля увійшла в потік швидкого сонячного вітру в середу.

Магнітна буря третього рівня за п’ятибальною шкалою відбувається на Землі із-за попадання планети в потік швидкого сонячного вітру, передає Ukr.Media.

Земля увійшла в потік швидкого сонячного вітру в середу близько 9:00 за київським часом, коли швидкість навколишньої плазми збільшилася з 300-350 км/сек до приблизно 500 км/с.

Перше зіткнення з потоком перевело магнітне поле Землі в збурений стан, в якому воно перебувало до кінця дня. Приблизно близько опівночі швидкість сонячного вітру, що обдуває Землю, збільшилася до 650-700 км/сек і зараз знаходиться на цьому рівні, що перевищує середнє значення майже вдвічі.

За даними вчених, земля буде знаходитися всередині потоку ще близько доби. Протягом усього цього часу ймовірність збурень магнітного поля буде істотно підвищено. Свій максимум буря проходить зараз і більш високого рівня досягти вже не зможе. Повністю заспокоїтися магнітне поле Землі має до середини п’ятниці, 29 вересня.

Сонячний вітер — це потік плазми, безперервно випливає з атмосфери Сонця у всіх напрямках і заповнює собою всю Сонячну систему. Його швидкість збільшується з віддаленням від зірки і на рівні орбіти Землі складає в середньому близько 400 км/с.

Оскільки на Сонці присутні центри активності, а також області вищої і нижчої температури, це відбивається на швидкості випливають потоків плазми — вона може як підвищуватися, так і знижуватися по відношенню до середнього значення. Найбільш швидкі потоки сонячного вітру випливають з найбільш холодних ділянок сонячної корони — корональних дір.

Читайте також:  Вчені назвали вісім несподіваних симптомів коронавірусу

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.