facebook

Чотири роки мати прикарпатця, якого звинувачують у вбивстві, оббиває пороги всіх інстанцій, аби виправдати сина

Жахлива історія трапилася 22 квітня 2013 року з 19-річним жителем с. Білі Ослави, що на Надвірнянщині Юрієм Дожуком. Хлопець, який повернувся з заробітків із-за кордону, відпочивав з друзями, наступного дня прокинувся в хаті, де трапилося жорстоке вбивство. Юнак переконує – чоловіка не вбивав, проте слідство вважає по-іншому.

Завтра, 3 жовтня, в Коломийському суді вкотре заслухають справу прикарпатця. Мати обвинувачуваного переконує, в столиці вони зробили експертизу, яка показала, що чоловік, якого знайшли мертвим, помер задовго до того, як її син залишив компанію з якою відпочивав того вечора.

Отже, історія розпочалася з моменту, коли 19-річний Юрій повернувся із-за кордону, де працював три місяці. Однокласники прикарпатця, почувши про його приїзд, почали кликати хлопчину на зустріч. Той, поспавши з дороги кілька годин, вирішив таки відреагувати на запрошення і відпочити з товаришами, яких довго не бачив. Компанія з кількох хлопців відпочивала у селі, після чого друг Юрія запропонував поїхати в сусіднє село, де проживала його дівчина. Троє юнаків найняли машину і поїхали в гості.

Хлопці вже добре випили і Віталій (товариш Юрія) вирішив залишитися на ніч у своєї дівчини, ще один хлопець – Андрій – повертатися додому пішки. Юрій вагався, що робити і спочатку сказав матері дівчини, що залишається в них на ніч, проте потім чомусь передумав і вирішив наздогнати Андрія. Йшов трасою й в якийсь момент наче втратив пам’ять. Прокинувся вже в тому жахітті, – розповідає мати обвинувачуваного Марія Дожук.

За словами пані Марії, Андрій, який пішов додому першим, свідчив у суді, що тієї ночі за ним йшли слідом двоє невідомих, які перешіптувалися і наче намагалися до нього підійти. Проте він взяв камінь, налякав їх і ті зникли. В усієї компанії хлопців він був найтверезішим, тому відсіч дати міг.

Читайте також:  В Івано-Франківську проходив зимовий чемпіонат України зі спортивної ходьби (відео+фото)

Юрій Дожук прокинувся наступного ранку у незнайомій квартирі, де було повно слідів крові.



Спочатку не зрозумів, що трапилося, почав виходити надвір і вже там помітив закривлене тіло, а трішки далі натовп і поліцію. В стані шоку хлопець почав іти з місця пригоди, проте його помітили правоохоронці, наздогнали і скрутили. На штанах хлопця були сліди крові.

Власне це, за переконанням матері, єдина зачіпка правоохоронців, адже як згодом показала експертиза, під нігтями обвинувачуваного не знайшли жодних слідів тканин іншої людини, крові, будь-чого.

59-річний чоловік загинув від жорстоких тупих ударів, також йому нанесли 11 ударів ножем. За словами Марії, він проживав у квартирі в Делятині сам, вів розгульний спосіб життя, там часто збиралися прохачі випивки. У будинку вбитого є ще три квартири, проте всі сусіди навідріз повідомили, що нічого не чули і не бачили.

Собака кінологів, які того дня працювали на місці вбивства, повела слід до хати через дорогу, там проживає самотня жінка. Вона повідомила, що вночі того дня якийсь чоловік вибив їй вікно, просив їсти та телефон, після чого зник. На суд її викликали в якості свідка, проте в Юрію того чоловіка вона не опізнала», – розповідає про невідповідності у справі мати обвинувачуваного. – Офіційна версія слідства, що він ішов дорогою, заблукав, попросився до чоловіка на ніч, вони разом випивали, а потім Юра його вбив. Проте, ні на склянці, ні в квартирі не знайшли його відбитків. Навіть лікарі, які робили експертизу дивувалися, як його звинувачують у жорстокому вбивстві, а його одяг чистий. Він був у білій футболці і там жодного сліду крові. Лише розводи на джинсах.

Як додає Марія, потім у висновку поліцейських вона прочитала, що кров на футболці була. Жінка переконує, що справу фабрикують і навмисне дописують зачіпки, аби повісити вбивство на її сина.

Читайте також:  На Коломийщині на смерть збили жінку

Як йдеться у сюжеті “НТК” за 29 квітня 2013 року, поліцейські розповідають, що в руках у хлопця був закривавлений ніж, а в хаті, де жив вбитий, є лише його відбитки.

Два роки і три місяці Юрій Дожук провів у СІЗО. За цей період, як переконує мати, у нього вибивали зізнання, проте він своєї вини не визнав. Сім’я змінила кількох адвокатів, проте справа і далі в глухому куті. Подій того вечора він так і не згадав, лише пригадує, що йому наче дали якогось порошку, як каже мати.

Надвірнянський суд дав Юрі 12 років, ми подали на апеляцію, яка цей вирок скасувала. Наразі справа на повторному розгляді у Коломийському суді, робили повторну експертизу, – каже Марія Дожук.

Коли справа розглядалася в Надвірнянському суді, на неї ходило чи не все село. Селом збирали і кошти на заставу, аби через 2 роки юнак вийшов з СІЗО.

Правозахисники хлопця розійшлися в думках. Пропонували родині й переконати хлопця зізнатися і приготувати кругленьку суму, аби “вирішити” за менший термін покарання.

Повторну експертизу у справі робили в Івано-Франківську майже рік і, як каже Марія, в ній наче переписаний обвинувачувальний вирок і є висновки, що Юрій міг бути вбивцею.

Столична експертиза, куди направив матеріали справи адвокат Юрія, показала, що вбивство взагалі трапилося між 21:00 і 23:00. Це, як переконує мати Юрія, стовідсоткове алібі, адже хлопець лише до 1 ночі відпочивав з друзями, які це можуть підтвердити.

Однак у матері хлопця є побоювання, що дану експертизу не долучать до матеріалів справи, адже вона зроблена не на вимогу суду, а з власної ініціативи.

Читайте також:  В ніч на суботу в Івано-Франківську вбили чоловіка

Марія каже, що здогадується, хто був справжнім убивцею, його навіть викликали на суд, проте зачіпок не знайшли. Жінка розповідає, що після того вбивці, на яких вона думає, скоїли ще два подібні злочини і наразі відбувають покарання. Однак, їхніх слідів на місці злочину не знайшли чи знайти, як пояснює Марія, не хотіли.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.