facebook

Громадянська війна може початися вже сьогодні: знесилені люди готові на крайні заходи, нових сутичок не уникнути

3 жовтня в Каталонії пройде масовий страйк, до якого закликали лідери профспілкових і громадських організацій. Якщо незалежність Каталонії буде визнана, висока ймовірність нових сутичок з поліцією Іспанії, передає Корупція.Інфо.

Під час страйку залізниця, метро та інші види громадського транспорту працюватимуть тільки в години пік. На маршрути вийде лише чверть рухомого складу і автобусів. Робота органів самоврядування і державних офісів зведена до мінімуму.

У неділю, 1 жовтня, в Каталонії відбувся референдум, результати якого не визнає уряд Іспанії. Більше 90% тих, хто проголосував висловилися в підтримку незалежності, проте точна кількість голосів складно порахувати – поліція Іспанії вилучила велику частину бюлетенів.

Ситуація в Каталонії стрімко розвивається, події навколо референдуму вже викликали потік заяв міжнародних організацій і найбільших держав світу. Представник Єврокомісії оприлюднив думку ЄК: референдум суперечить конституції Іспанії, проте уряд і каталонці мають відновити діалог.

 

Наслідки референдуму в Каталонії
1. В запланованої страйку, за заявами профспілкових лідерів Каталонії, може прийняти не менше трьох мільйонів чоловік. Навіть одноденний акція такої кількості працевлаштованих каталонців може дати відчутний удар по бюджету Іспанії: Каталонія перераховує в казну країни близько 62 мільярдів євро податків щорічно, отримуючи назад на 1/3 менше.

Подальша відмова підприємств відраховувати податки в Мадрид за кілька місяців призведе до фінансової кризи на національному рівні.

2. Незважаючи на протести Мадрида і прем’єра Рахоя, висока ймовірність, що незалежність Каталонії буде визнана в односторонньому порядку. Уряд Іспанії стане перед важким вибором: вести подальший діалог в політичній площині або ж застосувати силові заходи з відновлення конституційного ладу.

Криза такого рівня не траплялася в Іспанії з 1930-х років. Тоді вона призвела до масштабної громадянської війни, участь в якій взяли військові формування з усієї Європи. У квітні-травні 1937 року в Барселоні та інших містах Каталонії якраз почалися вуличні бої.

Читайте також:  З’явилося відео нападу радикалів на синагогу в Умані зі свинячою головою і свастикою

Під час голосування за незалежність у 2017 році також відбувалися зіткнення: постраждали понад 800 осіб, з них 33 поліцейських. Три людини загинули. Якщо поліція вдасться до силових заходів під час страйку, трагедія повториться в ще більшому масштабі.

Напередодні мешканці селища Монтбріо-дель-Камп вже витіснили іспанську поліцію з населеного пункту.

До кінця дня 2 жовтня в містах Пінеда-де-Мар, Калелла і Фігерас поліція була заблокована в поліцейських ділянках. У Барселоні і Реусе сотні людей зібралися, щоб висловити протест проти насильства під час акцій протесту.

Щоб уникнути подальшого протистояння, бійцям Нацгвардії і поліції було наказано залишити дільниці.

3. Очевидно, діючому уряду Маріано Рахоя не пробачать каталонського феномена. Про референдум, що відбувся, було відомо давно. Але центральна влада Іспанії воліла заборонні заходи, відмовившись від відкритого діалогу і прямої агітації за цілісність країни.

Тепер ряд іспанських політиків закликають Рахоя повернутися до політичних переговорів. Саме на нього покладають відповідальність за те, що сталося, ймовірність подальшої відставки іспанського уряду велика.

Українські дипломати вже попередили співвітчизників, які перебувають на території Каталонії, про ризики. Генеральний консул України в Барселоні Оксана Драмарецька закликала не брати участі в масових акціях протесту.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.