facebook

Батько першокласниці повстав проти благодійних внесків “на школу”

Чимало батьків учнів уже давно звикли здавати гроші на потреби навчального закладу. Але як саме ці кошти використовують, мало хто з них цікавиться. А ось батько першокласниці елітного державного навчального закладу в Києві – НВК “Ерудит”, куди навіть мер столиці та прем’єр-міністр приїжджали на урочистості, – не став терпіти свавілля адміністрації школи, пише “expres“.

“За харчування моєї доньки в школі – тій, яку відкривали Гройсман із Кличком, – треба щомісячно вносити “благодійний внесок” у благодійну організацію “Благодійний фонд “Перспектива освіти”, – обурився Богдан Кутєпов, батько першокласниці НВК “Ерудит”.

Йдеться про немалу суму – 1500 гривень на місяць. Саме стільки у НВК нав’язливо просять сплачувати батьків у благодійний фонд, розташований на вулиці Авіаконструктора Антонова, в одній з квартир! А керівником цієї благодійної організації є Раїса Метенко, пенсіонерка, яка раніше була освітянкою Солом’янського району Києва.

1500 гривень на місяць на харчування! Обід у цій школі коштує приблизно 18 гривень. Тож на півтори тисячі гривень дитина, яка залишається у групі продовженого дня, повинна з’їсти таких приблизно 83 на місяць! Адже сніданки для учнів 1 – 4-х класів тут безплатні.

Очевидно, що ніхто не забезпечує учнів такою кількістю обідів. Але куди ж тоді реально НВК витрачає кошти, які здають батьки? Звісно ж, ніхто не поспішає про це повідомляти.

Зрештою, Департамент освіти й науки, молоді та спорту Київміськдержадміністрації зацікавився тим, що відбувається в школі “Ерудит”. І поспішив нагадати: “Щоб запобігти примусовим “благодійним” внескам у навчальних закладах, від 17 жовтня 2013 року діє наказ №791, а від 1 березня 2016 року – №138-к. У цих документах йдеться про те, що працівникам навчальних закладів заборонено збирати кошти, матеріальні цінності, втручатися в діяльність благодійних фондів”.

Читайте також:  На Хмельниччині дитину по-звірячому покусала мавпа, яка бігала вулицями: звідки вона взялася

Адміністрація навчального закладу “Ерудит” швидко відреагувала на, м’яко кажучи, скандальну ситуацію, і подала інші банківські реквізити для оплати харчування дітей, які відвідують групу продовженого дня.

І це вже не 1500, а майже втричі менше – 567 гривень на місяць. Більше того, цього разу отримувачем коштів стало управління освіти Солом’янської райдержадміністрації Києва, а не якась там благодійна організація. А платіж призначений НВК “Ерудит” Солом’янського району Києва.

Батьки, діти яких навчаються в інших навчальних закладах, стали розповідати про суми благодійних внесків, які їм доводиться сплачувати. “У славнозвісному ліцеї “Лідер” у Києві також є обов’язкова благодійна пожертва – щомісячно 950 гривень, інакше – виганяють з ліцею, – каже киянин Ігор Василів. Одним із засновників благодійного фонду є директор ліцею та його дружина, а сам фонд розташовується у звичайній квартирі”.

Тим часом платити так звані добровільні внески в благодійний фонд “Ерудита” вже відмовилися ще декілька батьків. Богдан Кутєпов каже, що це лише початок боротьби зі свавіллям.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.