facebook

Покрова Пресвятої Богородиці у 2017 році, традиції, прикмети, що не можна робити

Покров Пресвятої Богородиці є важливим і дуже шанованим у християнському світі святом. Це непереходяще свято. В його основу покладено розповідь про явище блаженному Андрію Богоматері, яка захистила ціле місто від нападу ворогів.

З цим днем пов’язано чимало цікавих традицій та обрядів. Пропонуємо дізнатися, які ж звичаї і традиції супроводжують свято, його історію, а так само дізнатися відповідь на питання: якого числа Покрив у 2017 році, передає Ukr.Media.

Якого числа Покрив у 2017 році


Як вже було сказано — Покрова — це свято з фіксованою датою. Це означає, що відзначається свято кожен рік в один і той же день — 14 жовтня.

Розповідь про випадок, який ліг в основу свята, узятий з історії про життя Андрія Юродивого. Одного разу він побачив зі своїм учнем Епіфанієм Божу Матір, яка розпростерла покривало над присутніми у храмі, зняте з її голови. Богородиця була в променях небесного світла в супроводі Ангелів. Супроводжували Богоматір також Іоанн Богослов та Іоанн Предтеча.

Варто відзначити, що це явище відбулося у Влахернському храмі ще в 910 році, куди зібралися люди, щоб помолитися за місто Константинополь. В ті часи на нього часто нападали язичники і мусульмани. Саме тому Богоматір зняла своє покривало, щоб захистити місто і його народ. Покрив захистив Константинополь, адже раптово піднялася сильна буря і кораблі ворогів навіть не змогли підійти до берегів.

Додамо, що Покрив не відноситься до дванадесяті свята, але є високопочитаемим і важливим. Свято відзначає Православна церква, іншим конфесіям він невідомий. Свято було встановлено в 1169 році Андрієм Боголюбським, який був внуком князя Київського Всеволода. Боголюбський навіть побудував на честь свята білокам’яний храм Покрова на ріці Нерль. Церква Покрова на Нерлі є унікальним, він побудований на рукотворному пагорбі, є видатним пам’ятником архітектури.

Свято Покрови Богородиці — традиції, прикмети, звичаї

Зі святом Покрова Богородиці пов’язано дуже багато традицій і обрядів. Православні віруючі, в першу чергу 14 жовтня відправляються на службу в церкву. Люди моляться до Богородиці про захист свого будинку, про допомогу у любовних справах, сімейне благополуччя, достатку. Прийнято вважати, що рівно рік Божа Матір буде охороняти всіх, хто благав про це. Служби у всіх храмах проходять у присутності великої кількості парафіян.

Читайте також:  4 грудня Третя Пречиста: кого не можна у цей день пускати у домівки

На Покрову згадують про те, що необхідно проявляти співчуття, милосердя, виявляти турботу людям, виявляти любов і що робити це потрібно постійно, а не тільки у свята.

За три дні до свята не прийнято вживати занадто важку їжу, а також алкогольні напої.

У свято Покрова Божої Матері молоді незаміжні дівчата йдуть до церкви, щоб поставити свічку і просити про доброго чоловіка і дитину. Дівчата приходять до святкової служби і моляться. Навіть була прикмета: хто раніше з дівчат встигне запалити свічку, раніше і вискочить заміж.

Незаміжні жінки також в цей день пекли пироги або готували смачну їжу і пригощали тих людей, які їм цікаві і дороги. Дівчата також годували бездомних тварин і всіляких птахів. А ще незаміжні жінки пекли житній хліб, прикріплювали до нього пучок льону і несли в свій сарай, залишали на ніч. Вважалося, що цей обряд може притягнути нареченого до їхнього дому. Вранці ж, хліб забирали з сараю і пригощали вподобаного хлопця.

Молодим дівчатам також прийнято було заплітати вранці коси, а розплітати тільки до вечора перед сном.

Дівчата також ворожили в цей день. Наприклад, збиралися в одній кімнаті, брали нитки і підпалювали їх. У кого першої догорить, тому і бути дружиною в цьому році. Ворожили і за предметами. Брали цибулину, кільце, зерно, чарку. Який предмет витягне дівчина, такий і буде її сімейне життя. По кільцю також намагалися визначити стать дитини.

Одружені люди збираються всією сім’єю, беруть з собою дітей і також вирушають до церкви, щоб просити у Богоматері захисту. Будинки дозволено залишитися хворим і немічним людям.

На Покрову влаштовують домашні посиденьки за столом, веселяться, обмінюються хорошими новинами, але великих бенкетів не влаштовують. Дарують подарунки: щось для дому. Наприклад, тепле покривало, постільна білизна або посуд.

Зі святом пов’язано багато язичницьких традицій, які люди зберігали і передавали з покоління в покоління. Так, 14 жовтня дивилися на погоду і намагалися передбачити, якою буде зима. До речі, вважалося, що з цього дня починається похолодання, золоті листя покривають землю. Цей день ще називали «свадебник» або «зазим’я».

Читайте також:  6 липня – яке сьогодні свято: традиції, прикмети і заборони

За вітром дізнавалися якою буде зима: якщо вітри дули зі сходу чи з півночі, то зима буде морозною, якщо з півдня — то буде багато снігу, але зима обіцяє бути теплою, якщо вітер мінливий, то й зима такою ж буде.

Якщо сніг вже випадав до 14 жовтня, значить зима настане ще не скоро.

До цього дня відлітали журавлі, значить зиму чекай ранню і сувору.

Якщо до цього часу білка встигла поміняти свою шубку, то бути гарної м’якої зими.

Якщо на Покрову немає опадів у вигляді снігу, значить і на Різдво його теж не буде.

Якщо до свята Покрова береза і дуб скинули всі-всі свої листя, то погода буде легкою, терпимою, а якщо листя залишилися, то варто чекати суворої зими.

На Покрову намагалися утеплювати свої будинки, харчування худоби переводили на зимовий режим і годували в цей день тварин досхочу. З цього дня розпочинались осінні ярмарки, де можна було продати заготовлену продукцію і прикупити щось на зиму.

Оскільки збереглися язичницькі традиції, то на Покров прийнято було проводити такий обряд: на порозі будинку дітей обливали водицею. Вважалося, що такий обряд допоможе зберегти дітям здоров’я всю зиму і вони жодного разу не простудятся.

На Покрову Богоматері пекли млинці, як символ сонця і тепла. Це теж свого роду язичницька традиція. Вважалося, що таким чином дім наповнюється теплом, яке збережеться всю зиму. До речі, до свята Покрова намагалися провести в будинку генеральне прибирання, викинути все старе і не дуже потрібне, звільнити місце для чогось нового. До того ж, у цей день прийнято запрошувати в гості друзів і сусідів і зовсім негарно, щоб у домі був бардак.

Збирали в цей день гриби і всілякі плоди по повній, адже 14 жовтня був останнім днем, коли це можна ще зробити.

Читайте також:  Прощена неділя: як відзначати і що не можна робити в день перед Великим Постом

В народі також 14 жовтня вважався днем, коли потрібно віддавати борги, розраховуватися за рахунками.

Дівчата в цей день чекали свого судженого, щоб він міг попросити вийти за нього заміж. А якщо у цей день зіграти весілля, то вважалося, що все життя буде щасливим. А ще вважалося, що якщо добре провести це свято, то незабаром обов’язково знайдеш хорошого нареченого. Адже говорили, що Покрив і дівчину фатою покриває.

Жінки на Покрову палили все старе і старе постільна білизна. Це теж такий собі язичницький обряд, що символізував очищення, позбавлення від всіх смутку і хвороб.

Чого не можна робити на Покрову?

На Покрову не можна сваритися і лаятися, лихословити, не допускати поганих думок, ображатися.

В це свято не завантажують себе важкою фізичною роботою. Допускається лише догляд за худобою, утеплення будинку.

На Покрову не прийнято відмовляти сватам, адже якщо дівчина відмовить, то як мінімум три роки не вийде заміж. Ось такі суворі народні прикмети.

На Покрову не позичали і не брали в борг грошей. Навпаки, як вже було сказано, намагалися віддавати борги.

Цікаві факти про свято

Свята присвячені багато населені пункти, вулиці в містах і селах, а також храми і церкви. У Росії Покрову присвячено 1384 храму.

Також події присвячено безліч ікон, фресок, розписів соборів. В центрі зображення знаходиться Богоматір з омофором. Крім того, поруч з нею можна побачити її супутників — святих, які одягнені в біле. Свята присвячено також безліч картин різних відомих художників.

Покров Пресвятої Богородиці — важливий і шанований день. Великою радістю вважалося, якщо в цей день народиться дитина. Також у сучасні дні вважається доброю прикметою почати в цей день нову цікаву справу, зайнятися новою діяльністю, відправитися в подорож або познайомитися з цікавими людьми. Люди обов’язково відвідують церкву, моляться Богоматері, просять про міцне здоров’я для себе і близьких, просять уберегти сім’ю від розладу і смутку, просять про довге і спокійне життя на цілий рік вперед. А на наступний рік повторюють молитви.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.