facebook

Поїхала на місяць – залишилася назавжди: як дівчина із Закарпаття зуміла влаштувати своє життя у США

Як дівчина із Закарпаття зуміла влаштувати своє життя у Штатах?

У травні 2015 року Мар’яна Райчинець закінчила 1 курс факультету іноземної філології УжНУ і поїхала працювати на декілька місяців у США. Це була програма «Work and trevel USA». Дівчина ніколи б і не подумала, що зустріне на чужому континенті своє кохання і захоче залишитися там назавжди. У неї була мрія – побачити Америку. Ну а тепер для Мар’яни США – це буденна реальність.

Піджен-Фордж, штат Теннессі, став для дівчини справжньою домівкою. Тепер рідне село Збини, що на Воловеччині, дівчина навідує раз у декілька років –розділяють її від сім’ї тисячі кілометрів. Перші два місяці Мар’яна пропрацювала фотографом в аквапарку. Робила знімки для діток та батьків.

«Нелегко було адаптуватися. Американська англійська дуже важко сприймається. В університеті ми вивчаємо британський варіант, – розповідає Мар’яна. – У США кожен штат має власний акцент. Вони говорять дуже швидко, ковтають і скорочують слова. Містечко, в якому я живу, є туристичним. Тому місцеві жителі розуміють нас, бо вже звикли до акценту. Якщо ти щось не знаєш де знаходиться, то люди тебе проведуть, якщо щось не розумієш – допоможуть».

Зі своїм чоловіком Мар’яна познайомилася у «Макдональдсі». З новими друзями дівчина біля каси робила замовлення і їм було нелегко пояснити, що саме хочуть купити. А її доля стояла у тій самій черзі і добродушно усміхалася над молоддю, якій так важко дається англійська. Чоловік родом з Польщі. Більше 8 років живе у США. Там уже відкрив власні магазинчики.

Офіціанти на чайових можуть заробити більше, ніж кухар


Зараз Мар’яна працює в місцевому ресторані уже 1,5 року. Там не так, як тут. Графік може щодня змінюватися і підлягає корекції. Якщо працівник хоче йти у відпустку, то попереджає роботодавця за тиждень і заздалегідь повідомляє на скільки тижнів чи місяців їде. Місцеві ставляться до цього з порозумінням. В інтернеті працівник сфери обслуговування заходить на свою сторінку і якщо йому не підходить прийти на зміну, він просто її скидає, а колега може підняти і вийти на роботу. Такий гнучкий графік тільки в офіціантів.

«У суботу і неділю завжди працюю. Це ті дні, коли можна добре заробити. Ми працюємо на чайові, маємо ставку, але вона дуже маленька. Якщо люди роблять за 10 доларів/год, то ми – за 2,13 долари. І ці всі гроші ідуть на податки. За вечір можна заробити і 200 доларів. Там чайові великі. Якщо в чеку у відвідувача замовлено на 100 доларів, то близько 20% із цієї суми він ще виділить офіціанту для винагороди, – пояснює Мар’яна. – У будні дні працюю 7 годин, а на вихідних та свята буває що й 15. Важко, бо перебуваєш постійно на ногах. Зранку до ночі можна заробити і до 400 доларів».

Читайте також:  Вчені повідомили про першу в світі дитину, народжену від трьох батьків

Вихідні дні завжди насичені відпочинком
Зі своїм чоловіком Мар’яна постійно подорожує. Вони завжди їздять або в сусіднє місто, або в інший штат. Часто відвідують місцеві басейни, парки, кафе. Ніколи не засиджуються вдома. Транспортне сполучення чудове, тому за декілька годин можна дібратися і до океану, де зазвичай свою відпустку проводить ця україно-польська сім’я.

Американська якість, ціни та безкоштовні пакети у супермаркетах
У США ти знайдеш багато якісних речей і розпродаж. Кросівки відомих брендів зі знижкою можна купити за акційною ціною – 50-60 доларів. І це взуття служитиме тобі дуже довго. Щоб самостійно приготувати український борщ, треба витратити 15 американських доларів. Це, в порівнянні із заробітком, не багато. Ну а для тих, хто люблять харчуватися за межами дому – вечеря в ресторані на двох вартує 60 доларів.

«Одного разу ми пішли у супермаркет і на касі продавщиця почала ставити всі продукти в окремі пакети. М’ясо в один, косметичні засоби в інший і так далі. Ми подумали, що нам доведеться багато грошей викласти і за ті пакети, тому почали пояснювати їй, що хай ставить все в один. А вона здивовано на нас подивилася і сказала, що пакети тут безкоштовні, – ділиться життєвими історіями закарпатка. –Там покупець завжди правий.

Одного разу, повертаючись з магазину, помітила, що більше заплатила, ніж вказано в чеку. Я повернулася туди, переді мною вибачилися, вернули всі гроші, а куплений товар дали мені безкоштовно. Колись придбала взуття, яке мене тиснуло. Я цілий день на роботі в ньому походила, а ввечері, взута у щойно куплені кросівки, пішла в магазин і обміняла їх на розмір більші. У супермаркетах є кімната повернення, де можна вернути покупку без пояснень».

В Україні у ціну товару включено вже і ПДВ. Там – ні. Якщо ти купуєш хліб за 2 долари, то платиш 2,2 – 10% від суми виділяєш на податки. Оренда квартир обходиться у 600 доларів за місяць. Щоб придбати будинок, доведеться витягнути з кишені 200-300 тис, або мати дуже хорошу кредитну історію. У великих містах оренда квартири удвічі дорожча і комунальні послуги теж недешеві. Мінімальна заробітна плата у Теннессі – 7,25 доларів за годину.

До неукраїнського менталітету доведеться звикати

Американці постійно переїжджають зі штату в штат. Є люди старші, які і осідають надовго на одному місці. Відносини батьків із дітьми сильно відрізняються від українських. Повнолітня дитина покидає батьківський будинок, знімає житло і заробляє на себе сама. У коледжі викладачі лояльно ставляться до того, що студенти працюють. Там це нормальне явище. Студент сам обирає собі предмети, викладачів та зручний графік. Батьки на коледж грошей не дають. Виняток становлять заможні сім’ї.

Читайте також:  "Біохакери" вперше випробували ін'єкцію для нічного бачення

«Не всі американці мають паспорт. Вони користуються правами або ІD-картою. Якщо вже хоче їхати за межі країни – то тоді знадобиться паспорт. Подорожують переважно штатами. Часто буває, що американці, якщо одного тижня заробили на життя, то наступного можуть просто відпочивати і не ходити на роботу. Вони не думають про те, що потрібно щось відкладають. Є і ліниві, а є і працьовиті.

Багато хто не може дозволити собі поїздку за межі штатів. Американці мають багато дітей – по 5-6. Держава за це надає допомогу, – ділиться побаченим Мар’яна Райчинець. – Там люди не звикли так працювати як українці, вони насолоджуються життям. Часто ходять їсти в кафе. Багато у американської молоді грошей іде на заборонені розваги».
«Українці можуть за батьківський рахунок жити і до 25 років. Там – ти сам за себе. Хочеш їсти – пішов і заробив. Ти несеш відповідальність за себе і своє життя».

Жителі США часто не купують власного житла, а все життя живуть в орендованому приміщенні. Безпритульних там багато. Люди похилого віку живуть у будинках пристарілих – це є нормою і проявом турботи про батьків. Дівчата там або в 16-18 років народжують, або вже після 30.

Люди там мають зайву вагу, мало займаються спортом, але це їм не заважає піти у відкритому купальнику на басейн. Ніхто на тебе не буде дивитися осудливим поглядом, навіть не звернуть уваги. Одягаються як хочуть – зручно і по-спортивному. Американці ввічливі, не будуть кричати на тебе, є стриманими у цьому плані. Навіть, якщо їдеш повільно і створюєш пробку, то ніхто не сигналить.

Лікування зуба може обійтися у 2300 доларів, але страховка врятує від такої суми
Професія лікаря дуже цінується. Вони і добре заробляють. А от пацієнтам часто хворіти – не можна. Медицина – дорога. На прийом до лікаря потрібно записуватися. Там нема живих черг. Якщо обзавівся страховкою, то лікування виходить дешевше. Відвідування стоматолога – теж дороге задоволення.

«За один зуб, у якому потрібно лікувати нерви, сказали, що потрібно оплатити 2300 доларів. Я відповіла, що мені дешевше злітати додому (квитки в обидві сторони коштують 800 доларів) і там відремонтувати за ці гроші всі хворі зуби. Ще й щось залишиться віддати батькам. За зламану ногу ти можеш виплачувати лікування кілька років. Тому потрібно себе берегти», – коментує дівчина.

Гендерна рівність й декретна відпустка на 2-3 місяці
У США рівноправність чоловіків та жінок проявляється у всіх сферах – як в особистому житті, так і на роботі. Якщо хлопець одного разу заплатив у ресторані за двох, то іншого разу – пригощає дівчина. Часто кожен платить сам за себе. Там квіти дівчатам американці не дарують, двері перед ними не відкривають. Дівчата самі носять важкі речі.

Читайте також:  Лідер ІДІЛ пригрозив атаками Росії і США

У сім’ї кожен має свої домашні обов’язки і окремий бюджет. Матері в декреті сидять 2 –3 місяці. У США ніхто не триматиме за тобою довго робоче місце. Материнської любові діти в таких випадках достатньо не отримують. Нянечки дешеві, тому дітей залишають на них. Потім є яселка, обов’язковий для всіх садочок, дошкільна, середня і вища освіта – це все називається школою і немає розмежування. Одному прогодувати сім’ю у США важко. Часто доводиться працювати обом.

Українці у США
«Українців у штаті багато. Ми працюємо з ними разом, проводимо вільний час. Наші там роблять офіціантами, кухарями. Із Закарпаття є подруга з Ужгорода. Зараз живе у Нью-Йорку. Багато знайомих зі східної України», – коментує дівчина.
Багато вихідців у США з Південної Америки.

Закони писані для всіх і не важливо «хто твій тато»
Алкоголь продають тільки тим, кому уже виповнилося 21 рік. Покупець має показати документ, найчастіше це права. Працівник обов’язково повинен проконтролювати. За необачність офіціанта можуть посадити за грати на декілька місяців, при цьому випишуть і йому штраф, і закладу.

«Права видаються на 2-3 роки і якщо їх термін вийшов – ти не можеш продати алкоголь цій людині, навіть якщо документ прострочений на 1 день. Часто перевірка приходить у вигляді покупців, – ділиться Мар’яна Райчинець. – На вулиці не можна палити, вживати алкоголь, а за викинуте сміття – штраф у 1000 дол. Порушення обходяться у величезні гроші. До речі, можна пити за кермом.

Дозволяється бокал вина або пляшка пива. Треба постійно бути пристебнутою. Закони писані – дотримуються всі. Ніхто від тебе не вкраде. У закладах можна спокійно залишити речі, їх не заберуть. Про те, що чуже можна взяти – ніхто навіть і не подумає».

Мар’яна Райчинець планує назавжди залишитися у США і здобути там вищу освіту. Так як наші дипломи для американців нічого не значать, навчатися доведеться «з нуля» і на англійській мові. Закарпатка вивчає мову сама, адже має хорошу практику – постійно спілкується з відвідувачами різного віку та національності.

Шикарні лікарні з шкіряними кріслами, чисто і всюди ремонти, рівні дороги, якісні речі. Там батьки не відмовляються від своїх хворих дітей. Вони намагаються дати настільки нормальне існування, яке можуть забезпечити. Американці простіше ставляться до життя: сталося так сталося, всяке може бути. Держава там піклується про своїх громадян. Тепер вона візьме під опіку ще одну українку.

Яна Тегза, Карпатський оглядач

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.