facebook

Ощасливили не всіх: Кому підвищили пенсію, а кому навпаки зменшили

Пенсіонерам прийдуть листи, де точно будуть вказані суми підвищення.

Перші пенсіонери вже отримали свої нові «осучаснені» пенсії, але розрекламована урядом реформа на ділі ощасливила небагатьох. Більш того, у деяких виплати навіть скоротилися, передає Корупція.Інфо.

Експерти кажуть, що не варто вірити обіцянкам, насправді грошей у Пенсійному фонді немає і в найближчому майбутньому не передбачається.

Виплати стали менші:
«Пенсійна реформа в дії. Мамі (70 років) підвищили. Було 1 509 грн, стало 1331 грн », – розповіла журналістам киянка Оксана Г.

«Моя пенсія становить 2140 грн, стаж – майже 40 років. Прийшла СМС на телефон, тепер вона збільшилася на 124 грн. Я не вірила, що мені дадуть багато, але такого розчарування не відчувала давно. Де ті 200 грн хоча б? А 700 грн кому дадуть? Краще б нічого не обіцяли, ми й справді цього 1 жовтня чекали давно, сподівалися », – говорить 74-річна пенсіонерка Валентина Калачова.

Інші пишуть про своє обурення в соцмережах і на форумах. «Мамі осучаснили пенсію. 38 років стажу, до цього отримувала 1800 грн (це з доплатою за батьківський орден – 200 грн). Знаєте, на скільки осучаснили? Аж на 359 гривень! Страшна сума – 2159 грн. Розбагатіла пані, не знає, на що витратити – чи то на подорож навколо світу, то чи автомобіль купити. Це схоже на приниження людини, який працював все життя, не вкрав жодної копійки. Чи не брала від тих, які рвалися в депутати, ні грошей, ні гречки », – поділилася емоціями одна з користувачів соцмереж.

“Я в шоці. Моїй мамі 67 років, вона ветеран праці, шкідливе виробництво. Було 1 462 грн, підвищили на 152 грн. Мінімальну, уточню, підвищили на 140 грн », – написала Крістіна Акопян.

Читайте також:  Доплати до пенсії-2024: хто може додатково отримати 4200 грн

Міністр соцполітики Андрій Рева обіцяє, що пенсіонерам прийдуть листи від Пенсійного фонду, де точно будуть вказані суми підвищення.

«Ми заявляли, що з 12 млн пенсіонерів підвищення отримають 5,6 млн чоловік. Ще для 4 млн збільшуються соцстандарти з 1 жовтня – це додаткові 140 грн. Тому всі пенсіонери отримають різні цифри, зрівнялівки, як раніше, не буде. Що стосується меншої суми виплат, то такого не може бути. Тому що в законі чітко зазначено: ті, у кого сума пенсії після перерахунку буде менше, ті отримають стару пенсію. Тому читачці треба йти в свій місцевий пенсійний фонд », – сказав Рева.

Економічний експерт Олександр Охріменко каже, що найбільше від перерахунку постраждали ті, хто на пенсію виходив не так давно.

«По-перше, вони змінили коефіцієнт, який використовували для розрахунку пенсії. Був 1,35, тепер – 1, фактично його немає. Друге. Раніше за основу брали прожитковий мінімум, а тепер – мінімальну зарплату в 3200 грн. Вона більшою за прожитковий мінімум і при розрахунках, коли вашу середню зарплату ділять на 3200, результат виходить менше. Фактично велику надбавку в 1 тис. Грн отримають тільки 8% пенсіонерів. Всі інші – в середньому 140 грн, на більше не варто розраховувати », – підкреслив Охрименко.

Економіст Юрій Гаврилечко також упевнений, що ніяких серйозних підвищень пенсій і не передбачається.

«Ще раніше говорили, що добавку в тисячу гривень отримають одиниці. Для всіх інших не зміниться нічого. Адже уряд чітко говорило, що підвищать 5,6 млн пенсіонерів з 12 млн. Тобто половини літніх людей ця подія навіть не торкнеться. Тому чому люди дивуються? Ніде в законах немає такого поняття, як осучаснення пенсій, тому ніякої відповідальності за ці гасла уряд не несе. Є поняття «індексація пенсій», яка не проводиться урядом з середини 2012 року. І навіть зараз вони хочуть ввести індексацію через три роки, але вона буде в два рази менше, ніж реальне зростання цін », – зазначив Гаврилечко.

Читайте також:  Пенсія від 10 тис. грн в Україні: міністр розповіла, хто отримує гідну виплату

Гроші брати нізвідки

 

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко пояснює, що насправді гроші на підвищення пенсій взяти не було звідки.

«Пенсіонери у нас в країні завжди жили погано. Причин цього три: тіньова економіка, міграція і низька народжуваність. В результаті в Україні занадто багато пенсіонерів і занадто мало працюють. У такій ситуації пенсійна система повинна була впасти в кому. Виходів було три. Перший – збільшувати кількість працюючих. Для цього потрібно або проводити кардинальні реформи, або відкрити кордони і пустити мігрантів. Питання тільки, хто до нас поїде? Другий. Збільшити податки, але це призведе лише до зростання тіньової економіки, оскільки у нас і так високий податковий тиск. Третій – збільшити народжуваність, але для цього потрібно багато часу. Тому було прийнято рішення пенсійну систему зберегти, а кількість пенсіонерів зменшити. Для цього і був проголосований законопроект, який веде до прихованого скорочення пенсіонерів за рахунок збільшення страхового стажу », – говорить Устенко.

За його словами, на підвищення виплат грошей-то все одно поки немає. Економіка працює дуже повільно. Як мінімум на рік зростання економіки повинен бути 5%, а у нас – від сили 2%. «Всі ці обіцянки уряду про те, що людям похилого віку додадуть від 200 до 1000 грн, – не що інше, як популізм», – додав експерт.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.