facebook

«Займу електрону чергу»: Що відбувається з ажіотажем навколо біометричних паспортів

Після отримання безвізу українці буквально атакують центри надання адміністративних послуг та відділення Державної міграційної служби, передає Корупція.Інфо

 

Мета єдина – якнайшвидше отримати новий закордонний біометричний паспорт. Але все не так просто – держава виявилася непідготовленою до «біометричного буму».
Пристрасті за паспортом

В ідеалі, процес отримання закордонного біометричного паспорта має бути приблизно такий: людина реєструється в онлайн-черзі на сайті Державної міграційної служби, обирає час та відділення ДМС або центру надання адміністративних послуг, в яке треба принести документи для подання на паспорт і записується. Або ж приходить до відділень міграційної служби або одного з ЦНАП і вистоює «живу» чергу там. Після подання документів, паспорт мають видати через сім робочих днів (якщо терміново) або 20 днів.

Насправді ж, зареєструватися в електронній черзі можна тільки раз на добу, близько 00:00. Нові вільні дати онлайн-черги формуються раз на наступну добу, їх займають дуже швидко. Вклинитися в електронну чергу вдається не всім – особливо наполегливі українці чатують декілька ночей поспіль біля комп’ютера, аби не йти до відділень міграційної служби або до центрів адмінпослуг. І на це є вагома причина.

«Живі» черги у відділеннях міграційної служби та центрах адмінпослуг викликають панічні атаки в більшості українців. Попит на біометричні паспорти спричинив таке абсурдне явище, як «черга на чергу». Тобто щоб потрапити у список тих, хто подає свої документи до держустанови, треба пройти ще одну чергу. Наприклад, в одному з центрів надання адміністративних послуг Івано-Франківська, подібна «черга на чергу» складається з 4,5 тисячі людей. До речі, саме в цьому місті ще у травні у «живій» черзі до ЦНАПу сталася бійка через попит на закордонні паспорти.

Читайте також:  В Івано-Франківську водій легковика збив велосипедистку

«Приходиш зранку, до відкриття ЦНАПу, там уже є список. Зараз у ньому 4660 людей. Щоранку, після того, як люди за цією чергою візьмуть талони, на вході до ЦНАПу вішають оголошення про те, які номери зі списку сьогодні отримали свої талони. Наприклад, із 3160-го по 3262-й номери, щоб люди, які йдуть за ними в черзі, могли орієнтуватися, які номери будуть наступні», – розповідає жителька міста Єлизавета Кейль. За її словами, вдень талони встигають отримати від 70 до 200 людей. Подібні явища можуть бути, як прикладом самоорганізації українців, так і спонукати до махінацій. «У такий список, звісно, можна вклинити когось лівого, бо я не бачила, щоб люди знімали собі копії списків – просто записують свій номер і йдуть геть, а якийсь винахідливий чоловік може написати імена неіснуючих людей у цей список, а потім замість вигаданих персонажів отримувати номерок на ім’я реальної людини, яка йому заплатила 400 додаткових гривень», – говорить Єлизавета.

Навіть якщо ви нарешті отримаєте довгоочікуваний талончик на подання документів, вас може спіткати неприємна несподіванка. «Я ходив до відділення міграційної служби приблизно у середині червня. У черзі стояв недовго, але був вражений, коли отримав талончик на подання документів на 26 жовтня. Добре, що найближчим часом не планую поїздок», – розповів «Главкому» житель Запоріжжя Євген Рахманов.

Врешті, подавши документи на друк паспорта, строки отримання біометрики треба множити щонайменше на два, про це говорять і працівники міграційної служби.

«І я, і мама подавалися на оформлення за 20 днів, і тільки за фактом дізналися, що рахуються дні не календарні, а робочі. Це наш промах, але й на сайті ДМС ця інформація не уточнюється. Ми умисне закладали 40 днів, щоб не отримувати паспорти впритул до дати вильоту. Але ні мама, яка оформляла паспорт на два тижні раніше, ні я його ще не отримали, а виліт скоро. У міграційній службі кажуть, що паспорти можуть бути готові і з затримкою на два тижні», – розповідає киянка Світлана Жиляєва.

Читайте також:  В Івано-Франківську провалюється міст (фото)

Де відбувається затримка?

Єдине місце, де друкують біометричні паспорти в Україні – це державне підприємство поліграфічний комбінат «Україна». За словами речника Державної міграційної служби Сергія Гунька, сьогодні в Україні друкують щодня близько 23 тис. паспортів, тому на комбінаті фактично не встигають обробити всі замовлення у зазначений термін. «Торік у цей же час друкували близько 11 тис. паспортів», – пояснює Гунько.

На сайті комбінату також повідомляється, що «сьогодні ПК «Україна» спільно з Міністерством економічного розвитку й торгівлі докладає максимальних зусиль щодо придбання додаткового обладнання з випуску паспортів громадянина України для виїзду за кордон із безконтактним електронним носієм», це має пришвидшити друк паспортів та зменшити затримку у їх видачі.

У міграційній службі та на комбінаті «Україна» радять оформляти паспорти після того, як спаде ажіотаж, щоб не стати жертвою довжелезних черг і затримок. «Це явище – тимчасове, і треба розуміти, що зараз ми маємо аномально підвищений попит через поєднання двох факторів – сезонного попиту і введення безвізу», – каже Сергій Гунько.

ВУкраїні оформили вже понад 4 млн біометричних паспортів для виїзду за кордон. Із них майже 1,7 млн оформлено 2017 року.

Біометрична лихоманка: чи реально зробити закордонний паспорт за 20 днів? За 12 років українське громадянство втратили понад 87 тис. осіб Якщо ви поспішаєте виїхати за кордон Не всі хочуть і можуть чекати зниження попиту на паспорти. Пришвидшити отримання паспорта можна кількома шляхами: Їхати у відділення ДМС або у ЦНАП в іншому місті. У різних містах – різні черги. Наприклад, досить просто пройти чергу в одному з київських ЦНАПів або у відділенні міграційної служби невеликого містечка. Подавати документи на оформлення паспорта через відділення державного підприємства ДП «Документ». Тут доведеться доплатити за послуги підприємства, але черга буде значно менша. Щоправда, за словами тих, хто подавався, паспорт також видадуть із затримкою, адже вона відбувається насамперед на комбінаті «Україна».

Читайте також:  Львівські лікарі повернули до життя чоловіка, у якого була клінічна смерть

Замовити закордонний паспорт на порталі державних послуг iGov. Сервіс дозволяє записатися в електронну чергу, заповнити заздалегідь усі необхідні документи (щоб не треба було на місці «ксерити») і здійснити оплату.

Послуга замовлення біометричного паспорту доступна за цим посиланням на сайті iGov. Проте варто пам’ятати, тут так само, як і на сайті міграційної служби, буде достатньо важко записатися у онлайн-чергу. Один із методів оминути живу чергу у відділенні міграційної служби або центрі надання адміністративних послуг – скористатись послугою «Займу електрону чергу». Замість клієнта, маючи всі його дані, людина відстежує вільні місця в онлайн-черзі на сайті ДМС. Подібні оголошення розміщені на сайті приватних повідомлень Olx. Вартість послуги – близько 100 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.