facebook

Польща пропонує українцям пільги на працевлаштування

Польща готова переманювати працівнтиків з України, для чого планується спростити їхнє працевлаштування.

Таким чином у Польщі мають намір покрити нестачу персоналу і зменшити проблеми з зарплатою у сфері охорони здоров’я.

“Ми розглядаємо використання німецьких рішень, тобто надання обмеженого права на практику в певному місці роботи”, – пояснила прес-секретар Міністерства охорони здоров’я Польщі Мілена Крушевська.


Таким чином, якщо в Жешуві є необхідність у хірургах, то місцева лікарня може взяти на роботу такого лікаря з України, навіть без необхідності заповнювати різницю в освіті. Вже працюючи в Польщі, лікар зможе звернутися за повноцінним дозволом на заняття професією, усуваючи академрізницю.

Хоча президент Вищої медичної палати Мацей Гаманкевіч вважає, що ідея МОЗ призначити лікаря у конкретне місце і дозволити йому виконувати конкретні медичні завдання невірна. З одного боку, на його думку, лікарі повинні доповнити освіту до польського рівня. З іншого боку, не можна прив’язувати свого лікаря до одного місця.

Зараз лікарі поза Євросоюзом спочатку повинні нострифікувати диплом і здати різницю в освіті, також скласти іспити з польської мови і кваліфікаційний іспит.

Згідно з останніми даними Вищої медичної палати в Польщі в цілому працює 1 137 іноземних медиків з 98 країн – в основному з України (306 лікарів), Білорусі (139) і Німеччини (81).

Але цього все одно мало, щоб заповнити прогалини. У Польщі налічується 1 100 іноземних медичних працівників (включаючи стажистів). Лікарі з повним правом на практику ще менше – 949. Середній показник у Союзі становить чотири лікаря на тисячу жителів. У Польщі – всього 2,3 (всього в Польщі 89,8 тис. медпрацівників). За підрахунками польських експертів, країна потребує додаткових 64-154 тис. медиків.

Читайте також:  Українець розповів про жахи заробітків у Польщі: "спав на підлозі без матраца, ковдри і подушки"

Вирішити проблему зі збільшенням кількості місць у медуніверситетах неможливо, оскільки 43% опитаних студентів-медиків розглядали виїзд за кордон.

Нагадаємо, проблеми Польщі в сфері медичних кадрів почалися після вступу в ЄС. У 2005 році заявки на виїзд подали понад 1,7 тис. місцевих лікарів. В останні роки кількість залишається високою: від 600 до понад 800 на рік.

“Заявки подають тільки ті, хто планує виїзд всередині ЄС. Ми не збираємо інформацію про поїздки в США, Канаду або інші країни”, – пояснює Катажина Стшалковская, прес-секретар Вищої медичної палати.

Німеччина і скандинавські країни вже давно активно залучають лікарів з Польщі, які гарантовано мають гарну освіту. Один молодий лікар каже, що в Німеччині деякі лікарні навіть фінансують квартири для тих, хто хоче працювати з ними.

В Україні, як стверджує президент Вищої медичної палати Мацей Гаманкевіч, заробіток медиків становить близько 200 євро. За даними Укрстату, в серпні 2017 року зарплата українського лікаря становила близько 9 310 гривень. Середня зарплата в червні 2017 року становила 7 360 гривень.

Однак у Польщі не впевнені, що різниця у винагороді буде достатнім аргументом.

Залучення лікарів з України буде не простим. Польща не є магнітом. Заробіток нижче, ніж в Німеччині. Чому вони повинні вибирати Польщу, якщо в Польщі тривають страйки лікарів? – зазначає польський експерт Єжи Григлевіч.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.