facebook

Апеляційний суд скасував ухвалу про відсторонення франківського патрульного Гончарука від служби

Як повідомлялось раніше, патрульному Леоніду Гончаруку оголосили підозру у вчиненні правопорушення за ч. 2 ст.365 ККУ (перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого).

Минулого тижня, 19 жовтня, суддя Івано-Франківського міського суду Ірина Пастернак винесла ухвалу про тимчасове відсторонення від займаної посади командира роти №1 управління патрульної поліції у місті Івано-Франківську Леоніда Гончарука, якого досудове слідство підозрює у перевищенні влади або службових повноважень.

Дана ухвала суду піддалась різкій критиці збоку ряду ЗМІ та частини громадськості. Згодом, у суді пояснили, чому відсторонили від роботи франківського патрульного.

Сьогодні, в Апеляційному суді Івано-Франківської області Леонід Гончарук оскаржив ухвалу про тимчасове відсторонення від займаної посади.

Захист подав клопотання про долучення листа від патрульної поліції щодо доцільності залишення Гончарука виконувати посадові обов’язки. Захист вважає ухвалу першої інстанції незаконною та необгрунтованою. Зокрема посилається на те, що слідчим суддею не взято до уваги те, що відсторонення від роботи вплине на неможливість Гончарука забезпечувати свою сім’ю, в якій є двоє неповнолітніх дітей.

“Гончарук не вживав ніяких дій ні під час слідства, ні під час судового розгляду, які були б спрямовані на спотворення чи викривлення доказів. Гончарук з самого початку написав, що зобов’язується сприяти слідству”, – додав захисник.

Сам патрульний Леонід Гончарук додав:

“Я ніяким чином не впливав на свідків, і в подальшому не маю наміру робити це. Тому прошу задоволення апеляційної скарги”.

Прокурор у справі заявив, що апеляційна скарга необгрунтована.

“На той момент він перебував на посаді інспектора. Гончарук вчинив свій злочин виконуючи повноваження. На даний час Гончарук перебуває на посаді керівника роти № 1. Більшість свідків є його підлеглими. Тому, він може впливали на них. Твердження про те, що Гончарук не матиме можливості утримувати сім’ю не точне, оскільки будучи відстороненим він отримуватиме зарплату, можливо не отримуватиме надбавок”, – зазначив прокурор.

Читайте також:  Скандальні франківські блогери Ігор Пустовіт та Саша Бо через суд ділять дітей ФОТО

“Відсторонення не є обов’язком суду, а його правом” – зауважив захисник Гончарука.

Крім того захист звернув увагу, що Леонід Гончарук отримав відзнаку від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова за збереження життя людині. Втім захисник додав, що наразі не має документів для підтвердження цього.

 

“Та як ви не маєте? Ми всі по телевізору це бачили”, – зазначив голова колегії суду Богдан Кукурудз.

Колеги Л.Гончарука відреагували оплесками на скасування ухвали про відсторонення від служби.

Нагадаємо, що мова йде про зупинку франківським патрульним Л.Гончаруком автомобіля Skoda Octavia за порушення ПДР. Подія мала місце ще в червіні цього року. Тоді нетверезий водій не пред’явив ні посвідчення водія, ні страхівку. Від освідування він відмовився. Суд визнав затриманого водія винним по статтях 130 і 185 КУпАП: водіння в нетверезому вигляді і злісна непокора поліції, оштрафував на 10 200 грн, і на рік позбавив прав керування транспортними засобами.

П’яним за кермом виявився колишній полковник міліції Михайло Ільницький, брат якого – співробітник обласної прокуратури. А надати моральну підтримку водієві чомусь приїжджав місцевий “авторитет”, відомий в місті під кличкою Хімік. Є відео, яке підтверджує дані протоколу, та свідки, які підтверджують правомірність дій поліцейського. Згодом про це на своїй сторінці у Фейсбук написав начальник патрульної поліції міста Дмитро Міхалець та оприлюднив відео з місця події.

Ільницький подав позов проти Гончарука, зазначивши, що патрульний зламав йому мізинець.

Нагадаємо, свою думку щодо відсторонення патрульного висловив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, а згодом ситуацію прокоментував очільник ГУНП Івано-Франківської області Віктор Шкутов.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.