facebook

В церкві на Прикарпатті, яка вийшла з московського патріархату, вперше за довгі роки відслужили Літургію українською мовою (фото)

12 листопада на запрошення релігійної громади Храму Успіння Пресвятої Богородиці села Старий Гвіздець, яка нещодавно увійшла до складу Коломийської Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан, звершив першу Архієрейську Божественну Літургію українською мовою.

Після відпусту Єпископ Юліан звернувcя до вірних, які вщент заповнили Храм, зі словами зворушливої проповіді, пише Фіртка з посиланням на прес-службу Коломийської Єпархії УПЦ КП.

На основі головних думок цього Євангельского повіствування, а також інших прикладів Святого Письма, Архіпастир пояснив присутнім на богослужінні, яким страшним, в духовному розумінні, може бути противлення Богові, заради збереження тимчасових благ.

 

«Благорозумний розбійник, який покаявся на Хресті і першим увійшов у рай, належав до канонічного церкви чи ні? Якщо дехто думає, що канонічність – це найвище духовне досягнення, то у питаннях догматичного богослів’я, канонічного права та церковної історії така людина є погано обізнана… Тільки Богові Єдиному належить право вирішувати – хто спасеться, а хто ні, хто потрапить у Його Царство, а хто ні. І жодна релігійна організація не може це вирішувати… Перебуваючи з Богом, живучи в любові, вірі, братолюбстві між собою – ми показуємо, що ми учні Христові, яким приготовлені оселі в Царстві Небесному», – зазначив Архіпастир.

 

Владика Юліан подякував парафіянам Храму за прийняте ними виважене, доленосне та невідворонтнє рішення повернутись до своєї Матері Церкви – УПЦ Київського Патріархату. Архієрей відзначив їхню стійкість у вірі, свідомі патріотичні переконання та запевнив, що в жодному разі не потрібно проявляти легкодухості чи страху в боротьбі зі слугами диявола, їхньою брехнею та злобою, адже наша духовна зброя – це правда Божа.

Читайте також:  14 жовтня - перше вручення нагород героям з Прикарпаття

Опісля, на згадку про цю пам’ятну та знаменну подію, Керуючий Коломийською Єпархією подарував релігійній громаді Храму Святе Євангеліє українською мовою.

Також, з нагоди першої Архієрейської Божественної Літургії українською мовою, Єпископ Юліан благословив кожному учаснику торжественного богослужіння іконку із зображенням Пресвятої Богородиці – однієї зі старовинних святинь Храму.

На завершення, Правлячий Архієрей, у співслужінні собору духовенства, звершив Молебень за справедливий мир в Україні та очолив Хресний хід довкола Храму.

Нагадаємо, що богослужіння в цьому Храмі духовенством Київського Патріархату звершуються з 15 жовтня, після того як на загальних зборах релігійної громади Храму, парафіяни значно переважаючою більшістю голосів проголосували за вихід зі складу Івано-Франківської Єпархії УПЦ Московського Патріархату та приєднались до Коломийської Єпархії УПЦ Київського Патріархату.

У свою чергу Московський патріархат звинуватив голову Старого Гвіздця у розпалюванні ворожнечі, суд зобов’язав відкрити кримінальне провадження.

Також, духовенством Коломийської Єпархії богослужіння звершуються у храмах сіл Острівця та Рогині, Городенківського благочиння, які теж перейшли до Київського Патріархату.




Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.