facebook

На порозі екологічного лиха: притоку Бистриці Надвірнянської забруднюють невідомі речовини

12 листопада у селі Пасічна Надвірнянського району трапився витік невідомої речовини у притоку річки Бистриця Надвірнянська. Жителі села стверджують, що таке відбувається не вперше та частина села внаслідок витоку знаходиться без питтєвої води.

На території села Пасічна працівники Стрийського відділення БУ «Укрбургаз» проводять бурові роботи, які вже вдруге призводять до забруднення води. Зокрема, як розповідає житель села та активіст Микола, 12 листопада під час таких робіт певні хімічні речовини, які після використання завжди утилізують, випадково потрапили в потік правої притоки річки Бистриця Надвірнянська.

При бурінні розчини закачують у скважини. Після буріння їх утилізують, однак, швидше за все, цього разу вийшов з ладу насос і речовини потрапили в потік річки, – зазначає активіст.


Активіст каже, що схожа ситуація уже траплялась близько півроку тому: тоді забруднили інший потік, який теж впадає у річку Бистриця Надвірнянська. Відтак, воду з нього більше не використовують.

Тоді вони проводили бурові роботи на території, що знаходиться вище. Працівники ставили на місці бурову вишку та забруднили потік. При освоєнні скважин викачують розчини і всі вони потрапляють у підземні води, – розповідає житель села.

Наразі частина села Пасічна знаходиться без питної води, адже криниці забруднені та вода в них солона. Також за словами жителів, у потічках вимерла вся риба. Активіста та ще декількох сімей з іншої частини села забруднення поки що не торкнулось, однак, вони хвилюються, що незабаром вода і в їх криницях стане непридатною до споживання.

Люди вже звертались до правоохоронців та влади. Поліцейські задокументували цей факт, а от влада вирішити питання не може. Жителям пообіцяли найближчим часом усунути наслідки витоку технічної речовини, але чи буде результат – невідомо.

Читайте також:  Екскурсія крижаною спорудою: як виглядає готель з льоду, що відкрився у Буковелі (відео)

Начальник Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Ігор Стефурак каже, що до екологічної інспекції з цим питанням ніхто не звертався, саме тому поки що цю проблему не вирішують. Щодо подій, які трапились півроку тому із забрудненням іншого потічка в селі Пасічна, то Ігор Стефурак стверджує, що тоді трапився витік речовин на земну поверню площею 10 м. кв., але не в потік річки.

Еколог Володимир Красноштанов вважає, що наслідки забруднення притоку річки хімічними речовинами невтішні не тільки для жителів села Пасічна, а й для всіх, хто використовує воду з річки Бистриця Надвірнянська. Володимир пояснює, що таке забруднення потічку може вести за собою велику небезпеку, тому тепер річку необхідно буде значно ретельніше очищувати.

До таких речовин може входити йодована сода, яка дуже негативно впливає на воду. Звичайно, все залежить від конкретного випадку, але все-таки певна небезпека є. Якщо речовина витекла у великій кількості, то при потраплянні на водозабір можуть бути негативні наслідки. Щодо загибелі риби, то це також можливо, адже речовина могла викликати опік зябрів у риби, від чого вона б загинула, – пояснив еколог.

Начальник екологічної інспекції запевняє, що, як тільки отримають скаргу від жителів села Пасічна, одразу перевірять та намагатимуться вирішити проблему.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.