facebook

2,5 мільйони гривень штрафу заплатить франківський підприємець за нелегальних працівників

Управління Держпраці, поліція та прокуратура за зверненням працівника провели інспекційне відвідування в швейному цеху міста. За попередньою інформацією, підприємець здійснював діяльність без укладення з працівниками трудових договорів.

Під час виїзду за вказаною у зверненні адресою інспектори Управління виявили 26 неоформлених працівників, які були на робочих місцях у швейному цеху, повідомляє Управління Держпраці.
Підприємець надав цивільно-правові угоди на виконання робіт з пошиття верхнього одягу. Проте інспектори встановили, що надані угоди мають ознаки трудових договорів, оскільки працівники виконують свої функціональні обов’язки на робочих місцях за конкретними посадами – швачок, закрійників, дотримуються правил внутрішнього трудового розпорядку, не можуть особисто організувати свій режим роботи та відпочинку, не мають права самовільно залишити робоче місце.
Крім того, роботи, які виконували працівники з пошиття верхнього одягу, належать до основного виду діяльності, що здійснюється підприємцем. Також деякі працівники надали пояснення про те, що отримували заробітну плату два рази в місяць, що також є ознакою саме трудових відносин, а не за фактично виконаний обсяг робіт чи надання послуг, як цього вимагають відносини цивільно-правового характеру.
Згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника.
За вказані порушення керівництвом Управління Держпраці в Івано-Франківській області на фізичну особу-підприємця накладено штраф у розмірі 2 496 000 гривень.

Читайте також:  Нові правила дорожнього руху: що необхідно знати водіям, щоб не нарватися на штраф

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.