facebook

Трудова міграція в Росію: зона небезпеки для українців

Російська агресія в Україні триває уже майже 4 роки. При цьому, в нашій країні досі існує певний дисонанс – поки одні їдуть добровольцями на Донбас, інші вщерть заповнюють поїзди та автобуси на заробітки в РФ. При цьому, останні часто навіть не усвідомлюють, що піддають себе не меншій небезпеці, ніж військові на Донбасі.

Статистика показує, що досі близько 20-30 % українських заробітчан на роботу їздять у Росію. Але вже там місцева поліція може без будь-яких вагомих причин затримати громадянина України і кинути за ґрати. Так, в Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської є близько сотні звернень від українців, які виїхали на заробітки до РФ і потрапили до місцевих в’язниць.

“Зрозуміло, так, гроші, економічний стан в державі. Але це небезпечно у випадку, якщо ви їдете на територію Російської Федерації, ви маєте розуміти ризики. Така роз’яснювальна робота обов’язково має бути проведена”, – розповіла омбудсмен.

Для прикладу, в Ростові громадянина України Романа Терновського було затримано Слідчим комітетом Росії. Його звинуватили у причетності до «Правого сектору» та в терористичній діяльності. Російський суд запроторив його в СІЗО на два місяці.

Існує для українців й інша небезпека – російські спецслужби часто схиляють громадян України до зради Батьківщини та шпигунської діяльності на користь РФ. Задля здобуття інформації стосовно прізвищ командирів, чисельності, озброєності та дислокації військових частин, що задіяні у проведенні АТО, російські прикордонники разом із співробітниками ФСБ заохочують перевізників до регулярного направлення у Росію нелегальних мігрантів з України, яких згодом самі ж затримують та допитують на кордоні.

Таким чином, замість того щоб протидіяти нелегальній міграції, росіяни стимулюють її, використовуючи як засіб отримання від безправних мігрантів цінних розвідданих.

Читайте також:  Масово виїдуть: українські заробітчани покинуть Польщу

Зокрема, один із мешканців Тернопільщини після повернення з Росії розповів про те, як російські правоохоронці затримали його та намагалися завербувати для перевезення мігрантів з України.

Для власної ж безпеки українським громадянам потрібно відмовлятися від заробітків у Росії. Посилена євроінтеграція України дає можливість шукати робочі місця в ЄС.

Катерина Солодка – спеціально для “Український Простір Прикарпаття”

За матеріалами:

http://svitua.com.ua

http://www.dw.com

https://tsn.ua

http://nv.ua

Шукайте деталі в групі Facebook