facebook

“Можливий другий Чорнобиль”: Експерти повідомили про маштабну катастрофу, яка загрожує життю людей

Екстремальне радіаційне забруднення Рутенієм-106 дійсно мало місце на півдні Уралу. Це визнав Росгідрометцентр. Експерти вважають, що масштаби аварії можуть зрівнятися з Чорнобильською катастрофою.

Перші ознаки забруднення рутенієм-106 з’явилися ще на початку жовтня. Німецькі фахівці заявили про перевищення концентрації небезпечного елемента в атмосфері європейських країн – від Італії до півночі Європи. За їхніми розрахунками, джерело забруднення знаходиться в Челябінській області. Однак “Росатом” відкинув цю версію, заявивши про нормальну радіаційну обстановку на всіх його об’єктах.

Між часом 21 листопада Росгідромету все ж довелося визнати, що зафіксовано забруднення в двох пунктах спостереження – селищах Аргаяш і Нагорний Челябінської області. У цьому районі знаходиться сумнозвісне підприємство “Маяк”.

Радіаційний фон перевищений від 440 до 986 ​​разів, що відповідає рівню “екстремально високе забруднення”.

Експерти наполягають: треба якомога швидше встановити джерело зараження. “Підприємство” Маяк “відмовляється визнавати свою провину, апелюючи до того, що в його виробничому циклі вже багато років не задіяний рутеній-106. Ми нічого не знаємо про Рутеній, у нас навіть фахівців відповідних дуже мало”, – наводить видання URA.RU коментар голови правління Загальноросійської громадської організації “Зелений патруль” Андрія Нагібін.

 

У свою чергу президент Ліги захисту пацієнтів Олександр Саверський підкреслює: треба зрозуміти масштаб аварії, її епіцентр і точні зони ураження.

“Можливо, багато людей вже потребують евакуації і подальше лікування. Зволікати в цьому випадку не можна”, – заявив експерт. За його словами, необхідно залучати до роботи незалежних авторитетних фахівців.

Інші експерти вважають, що панікувати вже пізно.

“Якщо викид стався місяць тому, то це говорить тільки про одне – свою дозу радіації люди отримали, вода і продукти харчування були заражені. Зараз треба з’ясувати, які території виявилися в зоні зараження”, – коментує інцидент співголова міжнародного соціально-екологічного союзу Валерій Бриних.

Читайте також:  У Франківську проти чиновників міськради та ОДА відкрили кримінальну справу за знищення пам’ятки культурної спадщини

Ізотоп рутеній-106 в природі не існує сам по собі, а утворюється в результаті поділу ядер урану і плутонію в реакторах атомних електростанцій, підводних човнів, кораблів, при вибухах атомних бомб. Елемент використовується в генераторах, які виготовляють для супутників. Крім того, ізотоп використовують при терапії променевої хвороби, зокрема, при лікуванні пухлин очей.

Викиди рутенію, за висновком експертів, чреваті масовою загибеллю людей. Опромінення викликає важкі захворювання – насамперед онкологічні та серцево-судинні. Особливому ризику піддаються люди, що опинилися в самому осередку аварії. На щастя, є препарати, які дозволяють мінімізувати збиток для здоров’я людей, що опинилися в зоні ураження.

У той же час період напіврозпаду шкідливої ​​речовини становить приблизно 80 мільйонів років. Так що говорити про те, що заражені території можна дезактивувати, не має сенсу. Ймовірно, багато населених пунктів в епіцентрі аварії доведеться зносити, людей евакуювати, вивозити за межі зони зараження. Вчені не виключають, що мова йде про “другий Чорнобиль”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.