facebook

“Мама вийшла з вилами, щоб не пустити на подвір’я людину з повісткою” (фото)

Вінницький обласний військкомат скаржиться на батьків, які ховають своїх дітей від служби. Заступник військового комісара Микола Дзигаленко бачить у цьому дві причини – «не всі розуміють, в якому стані країна», або «безкарність». Лише під час осіннього призову не з’явилося 13 тисяч 865 призовників. Одні – не беруть повістки, інші – тікають. Буває, що навіть застосовують силу до представників військкомату.

22 листопада Микола Дзигаленко запевнив, що повістка не завжди означає, що ви точно підете в армію. Перевіряють, чи здоровий, враховують сімейний стан, навчання.

«Із 23 тисяч ми мали призвати тільки 500. Не всі йдуть в армію! Ми ж «не тягнемо за вуха» 18-річних. Юнаки 20-27-річного віку вже дорослі, вмотивовані… Я вважаю, що основна проблема неявки призовників та, що ще не всі зрозуміли, в якому стані знаходиться держава і ЗСУ. Біда, яка є в Україні, ще не дійшла до свідомості батьків. Вони різними шляхами прикривають своїх дітей – це у 75% випадках», – говорить підполковник.

Пояснює таку неявку – безкарність. Якщо особа перший раз не прийшла до військкомату, отримає листом повідомлення про штраф у розмірі 85 гривень, якщо ж повторно – то 225 гривень.

Дзигаленко каже, що розписатися за повістку і прийти на медкомісію потрібно, як мінімум, аби «дізнатися про всі свої болячки», бо за рік кількість непридатних до служби за станом здоров’я зросла вдвічі.

Розповів заступник начальника військкомату і про те, як хлопці тікають, коли приходять представники військкомату, а батьки навіть силою захищають своє чадо.

«У Крижопільському районі мама вийшла з вилами, щоб не пустити на подвір’я людину з повісткою. Погрожувала. Тим часом її син втік.

Читайте також:  Італія дозволила висадитися на Сицилії 182 мігрантам

У тому ж районі батько застосував рукоприкладство. А потім за руку взяв представника військкомату і вивів… Крив нецензурними словами. Сам призовник втік через вікно і побіг городами.

20-річний мешканець Іллінецького району отримав повістку, пройшов медичний огляд. У вівторок прибув на збірний пункт в Козятин. У вівторок прибув. В середу попросився сходити в магазин. Сержант завів його. До кутка довів, – той як втік, до цього часу не знайшли. Справу передали в прокуратуру», – каже Микола Дзигаленко.

В обласному комісаріаті впевнені, що явка може зрости в рази, якщо зарплатню солдатам піднімуть з кількох сотень до 3200 гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.